TURSKA PODRŽAVA AZERBEJDŽAN Erdogan se obratio Generalnoj skupštini UN
Foto: Alo!

Erdogan je govorio nakon što je Baku pokrenuo vojnu operaciju u otcijepljenom regionu Nagorno-Karabahu.

Nagorno-Karabah je dio suverene teritorije Azerbejdžana i nametanje drugog statusa otcijepljenom regionu nije prihvatljivo, rekao je Erdogan.

 

"Savet UN nije više garant bezbednosti"

- Svi imaju pravo da koegzistiraju na tlu Azerbejdžana, uključujući Jermene, i to bi trebao da bude naš primarni cilj - izjavio je Erdogan.,

On je ocenio da "Savet bezbjednosti UN više nije garant svetske bezbednosti, već je postao bojno polje političkih strategija pet zemalja".

- Pozivamo da se uspostavi međunarodni sistem za dobrobit celog čovečanstva izjavom 'Svet je veći od pet' - rekao je turski lider.

On je podržao poziv koji je uputio generalni sekretar UN Antonio Gutereš da se stvori "nova agenda za mir".

- Uklanjanje globalnih nepravdi i rešavanje ekonomskih nejednakosti, stvaranje mira, bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta - verujemo da je moguć efikasan, inkluzivan međunarodni sistem koji obuhvata čovečanstvo, odnosno pravedniji svet - ocenio je turski predsednik.

On je rekao da rešenje za podelu na Kipru ne može biti model federacije i pozvao međunarodnu zajednicu da to prihvati i prizna nezavisnost turskog dela ostrva, te da "uspostavi diplomatske, političke i ekonomske veze sa tom zemljom".

Podsećamo, u vojnoj operaciji u nezavisnoj republici Nagorno-Karabahu, koja je naseljena etničkim Jevrejima, pet osoba je poginulo, dok je više od 80 povređeno, a Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je Baku pokrenuo "antiterorističke aktivnosti na lokalnom nivou", rešeni da ispune strateške ciljeve.

U blizini zgrade vlade u glavnom gradu Jermenije danas se održava protest u vezi sa granatiranjem Oružanih snaga Azerbejdžana na periferiji Stepanakerta i drugih gradova Nagorno-Karabaha, preneo je "Sputnik Jermenija".

Erdogan uskoro u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa turskim predsednikom, gde je dogovoren njegov dolazak u Srbiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading