POLICAJKE ŠKALJARCIMA ZA 30.000 ODAVALE TAJNE: Priznale sve pred sudom
Printscreen

Nagodile su se s USKOK-om na rad za opšte dobro i novčane kazne od po 10 hiljada eura.

Preko njih je, kako su potvrdile na sudu, išao novac za policajce kojima su kriminalci plaćali mito za informacije iz službenog MUP-ovog sistema.

Ti su policajci, tvrdi USKOK, evidentirali fiktivne prelaske državne granice za određene državljane trećih zemalja, ali su i za njih proveravali kvalitet lažnih dokumenata.

Komunicirali preko dešifrovane aplikacije

Osim toga dostavljali su im podatke o raspisanim potjernicama. Osim policajaca i dvije posrednice, koje su sve priznale, optužnicom su obuhvaćeni i škaljarci Kemal Rastoder i Mladen Šipka te Dušan Georg.

Protiv njih je optužnica juče potvrđena te bi im suđenje trebalo početi uskoro. Rastoder je na Županijski sud u Zagrebu na sjednicu optužnog veća dovezen uz izuzetne mere bezbednosti koje će, izvesno je, važiti i za glavnu sudsku raspravu.

S pripadnicima krim-miljea kontakt je, prema optužnici, ostvaren putem famozne aplikacije Sky ECC, a kada je ona dešifrovana, otkriven je i ovaj kriminalni lanac.

Od 150 do 800 evra pa informaciji

Kanal je, dakle, kako su priznale posrednice, išao iz kriminalnog miljea preko njih do policajaca. Za iznose od 150 do 800 evra policajci su odavali poverljive informacije iz službenog MUP-ovog sistema.

Dokumentacija im je slata putem dostavljača, a istim putem je sve i vraćano. Dvojica policajaca su na svojim radnim mestima na graničnim prelazima pretraživali nacionalne baze podataka Informacionog sistema MUP-a RH, Šgenski informacijski sistem i baze podataka Interpola te obavljali tražene provere.

U većini slučajeva fotografisali su interfejs informacionog sistema sa prikazom rezultata obavljenih traženih provera. Te fotografije slate su zainteresovanim osobama koje su za to i platile izdašno mito.

Novac se, priznale su posrednice, slivao na multivalutni račun otvoren u Samoborskoj banci d.d. ili je transferovan preko Western Uniona.

Od sredine 2019. do 11. juna 2022. trojica policajaca nezakonito su zaradila gotovo 30 hiljada evra.

(cdm)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading