Mapa Malija
Foto: Printscreen/Foto: Wikipedia

Pobunjenici u Maliju napali su u četvrtak čamac koji je prevozio civile preko poplavljenih područja, koja razdvajaju gradove Gao i Mopti tokom kišne sezone, javlja Rojters.

Takođe, militantni islamisti napali su vojni kamp u okrugu Burem, na severoistoku Malija.

Najmanje 49 civila i 15 vojnika je ubijeno, a više je ranjeno, saopštila je privremena vlada na nacionalnoj televiziji, uz napomenu da broj poginulih nije konačan.

U odgovoru na napad, ubijeno je oko 50 militanata.

U Maliju je proglašena trodnevna nacionalna žalost.

Region Sahela – vojne hunte protiv islamista u "šest ruku"

Mali, kojim od 2020. godine vlada vojna hunta, jedna je od nekoliko zapadnoafričkih zemalja koje se bore protiv pobunjenika povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom, koji su položaje na sušnom severu države zauzeli 2012. godine.

Pobunjenici su uticaj proširili u Sahelu, afričkom regionu koji obuhvata sušni pojas u više zemalja južno od Sahare, i priobalnim zapadnoafričkim državama, uprkos međunarodnim naporima da podrže lokalne trupe.

U sukobima je stradalo više hiljada ljudi, a više od šest miliona je raseljeno širom Sahela.

Sve veća nesigurnost u tim zemljama podstakla je vojne pučeve, dva u Maliju i dva u Burkini Faso, što je polovina od osam vojnih udara koji su pogodili Zapadnu i Centralnu Afriku u poslednja tri godine, piše Rojters.

Inače, Mali se sa Burkinom Faso i Nigerom, posle puča u toj zemlji, dogovorio o zajedničkoj odbrani od moguće vojne intervencije zapadnoafričkog saveza, kao i o zajedničkoj borbi protiv radikalnih islamista u "šest ruku".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading