MIGRANTI NAPUNILI STARI KONTINENT Broj stanovnika EU drastično raste
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Broj stanovnika EU povećao se na 446,7 miliona, koliko je iznosio 1. januara 2022. godine, na 448,4 miliona godinu dana kasnije. Ta brojka je prethodne dve godine bila u padu kao posledica pandemije korona virusa, navodi Rojters.

"Porast populacije prevashodno može biti pripisan migratornim kretanjima nakon pandemije korona virusa i prilivu izbeglica iz Ukrajine koje su se privremeno naselile u EU", objavio je Eurostat.

Većina evropskih stanovnika suočava se starenjem populacije kao posledica niske stope fertiliteta i produženjem životnog veka, procesom koji dovodi do smanjenja radno sposobne populacije. Zastupnici migracija smatraju da je ona jedino rešenje za taj problem, navodi Rojters.

Eurostat je objavio da je u sedam država članica EU zabeležen pad broja stanovnika, uključujući i Italiju gde se on smanjio za čak 180.000 ljudi.

Ostalih 20 zemalja zabeležilo je povećanja broja stanovnika, a najdrastičniji rast primećen je u Nemačkoj, koja danas ima 1,1 miliona stanovnika više nego pre godinu i po dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading