HOROR U OSIJEČKOM DOMU Deca plaču, ona viče: Kravo glupa, začepi, dobićeš po ..."
Printscreen

Na snimku se, između ostalog, čuje odrasla ženska osoba, po svemu sudeći učiteljica u Klasju, kako najgrubljim rečima vređa decu, štićenike Centra koji nesnosno plaču u pozadini.

"Glupi manijak", "Ti si glupa krava, zajebavaš", "Glupa si, j.... ti mater, onu kurvu", "marš napolje", "dobićeš po p...“, „začepi gubicu“...

Snimak je snimila majka deteta koje je smešteno u Klasju, nakon što je sa nevenčanim suprugom pozvala Centar u Ružinoj ulici u Osijeku da proveri kako im dvoje dece, jedno od tri, a drugo od pet godina, koje su im privremeno oduzete i smeštene u Klasje. Nakon što je neko podigao slušalicu u Centru, njih dvoje su čuli plač i komešanje, pa su odmah prebacili poziv na zvučnik i uključili diktafon na drugom mobilnom telefonu da snime ovu groznu situaciju. Bilo je to sredinom juna. O svemu su odmah obavestili nadležne institucije, pa i samog Klasja.

- Odmah po saznanju za ovaj događaj preduzeli smo sve moguće mere koje bismo kao institucija mogli da pokrenemo. O autentičnosti samog snimka ne mogu da govorim i o tome će odlučiti nadležne službe, ali moram da naglasim da u Klasju apsolutno osuđujemo svaki oblik nasilja. Takođe ne mogu i ne smem da govorim o razlozima, a po rešenju inspekcije postupićemo po potrebi. Želim da kažem i da je ovo izolovan slučaj u našoj ustanovi – rekao nam je Vedran Škugor, direktor Centra Klasje, a mi smo ga pitali šta se trenutno dešava sa zaposlenom sa spornog snimka.

- Trenutno ne radi, ali ne mogu da komentarišem njen trenutni radni status - rekao je Škugor. O tome nešto više rečeno je u nadležnom Ministarstvu, koje je 7. jula izvršilo vanredni inspekcijski nadzor u ovom slučaju.

„Nakon uvida potvrđeni su navodi iz primljenog obaveštenja. Utvrđeno je da je direktor Centra, kao predstavnik poslodavca, po dobijanju obaveštenja o nedoličnom ponašanju zaposlenog, preduzeo radnje u skladu sa Zakonom o radu i izrekao pismeno upozorenje o obavezama iz radnog odnosa. Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, inspekcija Ministarstva će preduzeti odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti. Konkretno, obaveštenje o utvrđenom činjeničnom stanju biće dostavljeno Opštinskom državnom tužilaštvu i nadležnom Veću, a protiv navedenog zaposlenog biće naložene dalje radnje, radi zaštite prava i dobrobiti smeštene dece kao najugroženija grupa korisnika u sistemu socijalne zaštite“, odgovorili su nam iz Ministarstva rada., penzioni sistem, porodična i socijalna politika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading