BLINKENU SE ŽURI U KINU Američki državni sekretar već sledeće nedelje dolazi u Peking
Foto: AP/AP/Tanjug

Putovanje, za koje Stejt department još uvek finalizuje detalje, označiće prvu posetu jednog američkog zvaničnika Kini na najvišem nivou još 2018. godine, kada je u Pekingu bio tadašnji državni sekretar Majk Pompeo.

Blinken, koji trenutno boravi na Bliskom istoku, na putu je da stigne u Peking, rekao jedan od dva izvora upoznatih sa rasporedom, koji su pod uslovom anonimnosti govorili za američki portal.

Državni sekretar SAD je ove nedelje u Saudijskoj Arabiji na više sastanaka, uključujući skup zemalja koje se bore protiv terorističke grupe Islamska država.

Upitan za komentar o Blinkenovim planovima za put Kinu, portparol Stejt departmenta Vedant Patel saopštio je da "nema nikakvog putovanja u najavi za sekretara". 

Kineska ambasada u Vašingtonu nije potvrdila Blinkenovu predstojeću posetu Kini.

Portparol Liu Penđu je saopštio da je „Kina  otvorena za dijalog sa SAD.

Administracija u Vašingtonu radi na obnavljanju diplomatske i vojne komunikacije na visokom nivou sa Pekingom, posle ozbiljnijeg narušavanja zbog incidenta sa navodnim kineskim špijunskim balonom u februaru, koji je oboren iznad SAD. 

Blinken je prvobitno trebalo da poseti Kinu nekoliko dana kasnije i taj put je odložen zbog ovog incidenta.

Jedan od ciljeva putovanja pomoćnika državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik u Peking ranije ove nedelje, Danijela Kritenbrinka i višeg direktora Saveta za nacionalnu bezbednost za pitanja Kine i Tajvana, Sare Beran, "bio je da se postaraju da linije komunikacije ostanu otvorene i da razgovaraju o potencijalu za buduće posete na višem nivou", saopšteno je iz Bele kuće, navodi Politiko.

Tagovi

Komentari (0)

Loading