EU U OČAJU UDARILA NA VLASNIKA TVITERA Brisel ne može da se pomiri sa politikom slobodnog govora koju je uveo Mask
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Komesar EU za unutrašnja tržišta Tijeri Breton napisao je na Tviteru: „Možete da bežite, ali ne možete da se sakrijete“, navodeći zakonsku obavezu sprečavanja dezinformacija od avgusta. On se u suštini ophodi prema Masku, momku koji pravi rakete i automobile u Americi, kao prema neposlušnom đaku, sa Briselom u ulozi direktora. Francuski ministar za digitalnu tehnologiju Žan Noel Baro čak je zapretio da će zabraniti Tviter u EU u nedavnom intervjuu, navodeći „ozbiljnu“ pretnju dezinformacijama, piše Raša Tudej.

Oni u osnovi optužuju Maska za zločin pre zločina, kao u filmu „Izveštaj o manjinama“ gde država proganja lik Toma Kruza pre nego što je počinio prekršaj. EU nastoji da spusti veoma dugu ruku svog autoritarizma na Maska i druge privatne tehnološke igrače – koliko god daleko izvan EU zapravo bili – koji odbijaju da se pridržavaju briselskog „Kodeksa prakse o dezinformacijama“, izmišljenog 2018. i revidiran prošle godine.

Breton čak ide u Silicijumsku dolinu da ih proveri. „Ja sam izvršilac. Ja zastupam zakon, koji je volja države i naroda“, rekao je o svom putovanju.

Zvuči kao da bi gospodinu Enforceru trebalo dobro poniziti ljude koje navodno predstavlja, i koji bolji način da to bude isporučeno od Maska, koji zamišlja Tviter kao glas naroda i platformu za istinski slobodno izražavanje.

Sukob oko regulisanja dezinformacija

Povlačenjem iz kodeksa, Mask je samo najnoviji primer onoga što se čini da je trend. Facebook-ova matična kompanija Meta već je otpustila moderatore. Amazon, Microsoft, Alphabet i drugi takođe su ušli u svoja odeljenja za nadzor, navodeći mere za smanjenje troškova. Možda su policijski narativi loši za posao.

Morate se zapitati – ako je pridruživanje ovom EU paktu opciono, šta je onda velika stvar? Nije da postoji bilo kakva garancija da bilo koja od potpisnica zapravo smanjuje ono što EU smatra dezinformacijama. U stvari, ceo koncept kontrole protoka informacija odozgo prema dole izaziva sumnju u potencijalnu marginalizaciju pogleda i debata koje se suprotstavljaju narativu establišmenta. Prema ovom kodeksu EU, tehnološke platforme kao što je Tviter su povezane sa „proverama činjenica, civilnim društvom i trećim organizacijama sa specifičnom stručnošću u vezi sa dezinformacijama“. Dokument o politici dodaje da platforme takođe moraju da izveštavaju „Radnu grupu za kodeks“ EU, nadgledajući njihove napore. S obzirom na to da bi svi takvi akteri implicitno imali pečat odobrenja EU, nije teško zamisliti da bi mogli efektivno da se ponašaju kao izvršioci ili čuvari narativa establišmenta.

Ni samom Masku nije strana ovakva vrsta sistemskog dosluha između državnih aktera i platformi nauštrb kontradiktorne debate i slobodnog protoka informacija. Njegovo vlastito objavljivanje Tvitter fajlova nakon njegovog sticanja platforme je izvelo na videlo dosluh između Tvitera i zapadnih vladinih vlasti da manipulišu i cenzurišu javnu debatu o Covid-19, na primer, ili da koordinišu određene narative. o geopolitičkim konkurentima (poput Rusije) – sve pod maskom borbe protiv „dezinformacija“.

Kad smo kod toga, nije trebalo dugo nakon Maskovog povlačenja iz dezinformacionog kodeksa da potpredsednik EU za vrednosti i transparentnost – orvelovska titula, ako je ikada postojala – da sugeriše da je krajnji korisnik Maskovih akcija u povlačenju iz Kodeks nije bio sloboda govora i debata, već Rusija.

„Ćao, ćao ptičice“, rekla je Vera Jourova. „Tviter je izabrao težak način da se pridržava naših digitalnih zakona. Ruske dezinformacije su opasne i neodgovorno je napustiti kodeks EU protiv dezinformacija. Tačno, jer sve činjenice i analize koje nisu u skladu sa zapadnom agendom moraju biti ruske, kako to ovi ljudi vide. Obrazloženje je samo korak od toga da se Mask proglasi nekom vrstom korisnog idiota za Rusiju, uprkos tome što je on takođe veliki izvođač radova Pentagona.

Maskova strategija: Alternativni pristup proveri činjenica

Čini se da je Mask upravo odlučio da odredbe EU nisu usklađene sa mandatom slobode govora koji on ima za kompaniju, koju je lično vlasnik i za koju je izdvojio preko 44 milijarde dolara. A EU očigledno ne može da se natera da poštuje definiciju privatnog vlasništva. Ako su želeli da naprave i tretiraju onlajn platforme kao javno dobro ili uslugu, onda bi jednostavno trebalo da potroše novac da to sami urade kako bi mogli da ih pretvore u vatrogasna creva za sopstvenu propagandu – a zatim da gledaju kako svi beže.

Nije da Mask samo dopušta da se lažne vesti šire, uprkos tome što EU hvatači bisera sugerišu drugačije. Izgleda da je upravo pronašao drugačiji način da se pozabavi proverom činjenica. Koliko arogantan morate da budete da biste zaključili da tip koji pravi rakete i revolucioniše automobilsku industriju ne bi mogao da smisli bolji sistem provere činjenica od gomile birokrata u bašti?

Kada je Mask preuzeo platformu, napustio je neke Tviter moderatore i zamenio ih funkcijom koja se zove „Beleške zajednice“, pri čemu korisnici koji primete nešto što je faktički netačno ili obmanjujuće mogu da doprinesu u realnom vremenu ispravci ili pojašnjenju koje je vidljivo ispod tvita. u pitanju.

Ispostavilo se da je ovaj spor između Tvitera i EU postao prilično tema na samoj platformi. Takođe stvara mnogo komentara za koje bi zapadni zvaničnici radije voleli da ih prosečna osoba ne vidi. A sa Maskom na čelu, ne mogu mnogo da urade po tom pitanju osim pretnji i prozivanja. Barem ne a da ne izgledaju kao nadobudni autoritarci.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading