NATO će rasporediti bojeve glave na Baltiku!
Foto: Shutterstock

U julu će se u Viljnusu održati NATO samit, drugi po redu od početka ukrajinskog konflikta. Odluke koje će članovi Saveza donositi moraju biti grandiozne, a svaka rasprava će se odnositi na Rusiju i Vladimira Putina, tvrdi autor.

Najjednostavnija tema biće resursi. Svi članovi bloka moraju napokon povećati svoje izdatke za odbranu na najmanje 2% BDP-a kako bi se suprotstavili Moskvi.

423. dan rata u Ukrajini - Alo.rs

Takođe, Savez bi trebao naučiti raspodeljivati novac tako da se jedni bave izgradnjom podmornica, a drugi proizvodnjom borbenih aviona. „Cilj bi trebao biti da se okrenemo prema Kremlju na istoku ne kao raznobojna horda, već kao jedinstvena, ujedinjena borbeno spreman snaga“, navodi se u članku.

Još važnija i epohalna tema je da bi NATO trebao odustati od strategije suzbijanja putem „kažnjavanja“ i „odmazde“. Ovaj model podrazumevao je da bi u slučaju rata sa Rusijom, ruska vojska odmah zauzela teritoriju NATO-a. Međutim, tada bi SAD i drugi saveznici požurili u pomoć, odbacivši Rusiju silom, piše Klut.

Prema njegovim rečima, ova strategija je bila korisna kada je bio na snazi ​​Akt „Rusija – NATO“, koji sada zapravo ne funkcioniše. Prema sporazumu, NATO se obavezuje da neće raspoređivati velike snage ili zastrašujuće oružje u svojim istočnim zemljama – članicama. Stoga Savez ne sme samo povećavati broj vojnika na granicama s RF, već i unositi strah Moskvi.

„Da bi ova vrsta obuzdavanja bila pouzdana, NATO mora imati strašne snage ne samo u pozadini, na primer, na američkim bazama i nuklearnim bunkerima u Nemačkoj, već i na frontu“, navodi se u publikaciji.

Glavni aspekt ovoga je nuklearno oružje. Nedavno je Vladimir Putin objavio da će Rusija rasporediti svoje taktičke nuklearne bojeve glave u Belorusiji. Analitičar tvrdi da ako se to dogodi, NATO bi u julu trebao objaviti raspoređivanje vlastitog nuklearnog oružja na granicama RF.

„NATO bi trebao objaviti planove za praćenje bilo kakvog širenja Putina nuklearnog oružja. Ako on postavi bojeve glave u Belorusiji, NATO će rasporediti svoje vlastite u zemljama Baltika ili Poljskoj“, tvrdi Andreas Klut.

Najbolje pitanje na samitu postaje članstvo Ukrajine u NATO-u. Ako zemlja postane članica vojnog bloka, Savez bi s velikom verovatnoćom započeo Treći svetski rat. Stoga Zapad treba pružiti podršku Kijevu u svemu, ali Član 5 NATO sporazuma ne bi trebao važiti za Ukrajinu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading