OBEĆANJE DALI NATO PAKTU 1999. Od sada će ova zemlja morati da daje 2 posto BDP za vojsku - nema više vrdanja!
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

"Dužni smo našim vojnicima modernizaciju armije. Korišćenje mirnodopskih dividendi je prestalo u februaru prošle godine ruskom invazijom na Ukrajinu", kazala je o predlogu da se prvi put ta obaveza unese u zakone češka ministarka odbrane Jana Černohova.

Predsednik Češke, nekadašnji šef Vojnog komiteta NATO, Petr Pavel kazao je tokom trodnevne posete Briselu iz koje se vraća danas da će u novom odbrambenom planu zapadnog vojnog saveza koji će biti usvojen na samitu u Viljnusu u junu biti jasno zacrtana obaveza da minimum izdvajanja bude dva odsto BDP-a.

"Zemlje članice NATO imaće posle samita veću odgovornost. Do sada je to što neke članice nisu ispunjavale neke ciljeve značilo samo to da ih odlažu. Sada, u ovom novom planu, to će značiti da država koja ne ispunjava ciljeve na koje se obavezala ugrožava bezbednost svih ostalih", kazao je novinarima u ;Briselu češki predsednik.

Izmene zakona o odbrani koje nakon Poslaničkog doma mora još da usvoji i Senat parlamenta i potpiše predsednik Pavel stupiće na snagu u julu za državni budžet za narednu godinu i Vojsci Češke trebalo bi da donesu naredne godine skoro milijardu evra više od 5,6 milijardi evra koliko je Češka planirala ;troškove za vojsku za 2024. godinu.

Protiv povećanja izdataka kategorično su bili češki radikalni nacionalisti, tvrdeći da je vreme da se Češka pobrine za svoje gradjane, a ne za Ukrajinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading