UKRAJINA KAO POKAZNA VEŽBA Amerikanci pažljivo prate stanje na frontu, ključne lekcije za novi veliki rat!
Foto: EPA/EPA

U cilju sprečavanja moguće kineske invazije na Tajvan, Americi trebaju dalekometne protiv-brodske rakete. U velikim količinama. Naime, zbog  koncentracije pomorskih i vazduhoplovnih snaga Kine u Tajvanskom moreuzu, američka mornarica će morati da dejstvuje sa bezbedne daljine. Pentagonu je zbog toga neophodno dalekometno protiv-brodsko oružje, poput raketa "harpun" sa kojima je potopljena ruska krstarica "Moskva".

Bitka za struju

Stratezi u Vašingtonu su na primeru Ukrajine zaključili i da bi Kina najverovatnije probala da onesposobi energetski sistem Tajvana. Velika je verovatnoća da bi u tome i uspela zbog čega vojne jedinice i državne institucije Tajvana moraju da imaju pristup alternativnim napajanjima električnom energijom.  Za to su potrebni generatori, zalihe goriva, i naravno odgovarajuća PVO odbrana koja će onesposobiti makar deo dronova kamikaza koji bi ciljali elektrane i sistem za distribuciju struje.  

Nestanak struje najviše će pogoditi privredu, što će se odmah osetiti i na globalnom nivou. Sukob oko Tajvana izazvao bi nezapamćenu ekonomsku krizu sa stotinama milijardi dolara u direktnim gubicima.

Ruska osveta za "Moskvu"

Amerika očekuje da tajvanska vojska izdrži prvi udar koji bi Kina nanela mornarici i vazduhoplovstvu pod komandom Tajpeja. Odlučujuće bitke vodile bi se severno i južno od ostrva, gde bi Kina poslala pomorske udarne grupe u cilju blokade Tajvana. Za Ameriku je od ključnog značaja da van udara zadrži nosače aviona, koji su najveći i najranjiviji ciljevi. Ipak, Vašington brine mogućnost da Rusija Kini isporuči hipersonično oružje sa kojim bi ona mogla da neutrališe američke  nosače aviona. Od tog oružja trenutno ne postoji odbrana, a Rusi su tokom sukoba u Ukrajini u više navrata uspešno testirali hipersonične rakete tipa „kindžal”. One lete brzinom od pet hiljada kilometara na čas i mogu da manevrišu što znači da mogu da izbegnu i najsavremeniju PVO odbranu.

Američki vojni stratezi za sada isključuju mogućnost da kineski napad na Tajvan uspe. Ali, kako se ističe, Kina ubrzano povećava kapacitete svoje mornarice. Problem sa nedostatkom desantnih kapaciteta ona nastoji da premosti sa preuređenjem civilnih brodova. Kinu u Tajvan deli 160 kilometara mora koje kineska mornarica može bez većih problema da savlada. Ipak, odsudni faktor tog sukoba bila bi kontrola neba iznad moreuza. Onaj ko pobedi u vazduhu biće pobednik i na moru. Ako Kina uspe u tome, ona može nesmetano da prebaci trupe. snabdevanje i pojačanja. Ako prevagu odnese Amerika, kineski invazioni talas bi morao da se vrati u bezbednost svojih luka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading