PREMIJERKA ESTONIJE PODNOSI OSTAVKU Ostavku podnosi i vlada na čijem je ona čelu
Foto: EPA/VALDA KALNINA

Estonksa premijerka Kaja Kalas u ponedeljak je najavila ostavku posle martovskih parlamentarnih izbora i sprema se da predvodi novu vladu.

- Kaja Kalas je najavila ostavku, govoreći na prvom sastanku novog parlamenta. Ostavku podnosi i vlada na čijem je čelu - navodi se u saopštenju pres-službe vrhovnog zakonodavnog tela baltičke republike.

Prema koalicionom sporazumu potpisanom u ponedeljak, Kalas će postati premijerka nove vlade.

Reformistička partija koju predvodi Kaja Kalas pobedila je na parlamentarnim izborima u Estoniji 5. marta sa 37 mesta u parlamentu koji ima 101 mesto. Reformisti su u novu vladajuću koaliciju pozvali Socijaldemokratsku partiju (9 mesta) i Partiju Estonija 200 (14 mesta). Koalicija će imati 60 mesta u novom sazivu parlamenta.

Nova vlada će imati 13 ministara umesto sadašnjih 15. Kaja Kalas će ponovo postati premijer. Ministarska mesta će biti raspoređena proporcionalno. Reformska stranka, pored mesta premijera, dobiće i šest mesta u vladi. Socijaldemokrate i Estonija 200 imaju po tri ministarska resora, prema koalicionom sporazumu.

Pod vođstvom reformista biće ministarstva odbrane, finansija, pravde, klime, kulture i socijalne zaštite. Socijaldemokrate će biti na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva zdravlja. Stranka Estonija 200 dobiće mesta šefova Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva prosvete, kao i Ministarstva ekonomije i informacionih tehnologija, prenela je RIA.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading