EVROPA OŠTRI KANDŽE Ključne funkcije podeljene po hitnom postupku, žena koja želi rat sa Rusijom dobija ključnu ulogu
Foto: EPA/VALDA KALNINA

Portal navodi da se izgleda neuobičajeno rano javio konsenzus oko glavnih funkcija, pa tako Ursula fon der Lajen ostaje predsednica Evropske komisije, Portugalac Antonio Košta dolazi na mesto predsednika Evropskog saveta, Roberta Metsola sa Malte ostaje predsednica Evropskog parlamenta, dok na mesto šefa diplomatije EU dolazi Kaja Kalas iz Estonije.

"Ako ste očekivali višemesečne duele, uzbudljive političke akcije i briselske moćnike koji vade oštre noževe kako bi obezbedili vodeće poslove u EU nakon evropskih izbora, možda ćete biti razočarani", piše Politiko.

Kako se navodi, iako još ništa nije sigurno, nacrt dogovora o funkcijama se očekuje na neformalnoj večeri za lidere bloka koji će se održati 17. juna, dok bi formalni dogovor mogao da se desi na sastanku lidera u Briselu 27. i 28. juna.

Predsednica Evropske komisije

Jean-Francois Badias (STR)

 

 

Ističe se da je deo razloga za optimizam u vezi sa vremenskim okvirom taj što će francuski predsednik Emanuel Makron, koji se smatra jednim od glavnih posrednika u diskusiji o visokim poslovima, imati malo prostora za svoje "trikove kao velikog ometača", jer mu je poraz oslabio pregovaračku moć.

Jedan od razloga što će dogovor brzo da se postigne jeste i rat u Ukrajini i eventualni povratak Donalda Trampa u Belu kuću, zbog čega Evropa ne može sebi da dozvoli unutrašnje cenkanje i žrtvuje stabilnost.

Navodi se i da je najneizvesnija pozicija u ovom trenutku šef spoljne politike, gde se estonska premijerka Kaja Kalas, kao žena istočnoevropskih liberala i nacionalni lider, vidi kao skoro idealan izbor za naslednika Žozepa Borelja. 

Čak i ako Evropski savet brzo postigne dogovor o najvišim radnim mestima, i dalje ostaje prepreka Evropski parlament, koji bi mogao da glasa o drugom petogodišnjem mandatu Fon der Lajen već 18. jula.

"U razgovorima o najvišim poslovima uvek postoji iznenađenje", navode izvori portala.

 

@alo_portal Da li biste prevarili partnera kada bi saznali da vas vara? 💔 #alodnevnenovine #alo #ljubav #prevara #fypシ゚ #fyp #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading