Estonija
Foto: Profimedia/Profimedia

Evropa ima između tri i pet godina da se pripremi da Kremlj postane ozbiljna vojna pretnja istočnom krilu NATO-a, izjavila je za Tajms estonska premijerka Kaja Kalas.

Kalas, inače, mnogi nazivaju i Gvozdenom damom jer je odbila da napravi kompromis sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Naša obaveštajna služba procenjuje da će to biti za tri do pet godina, a od toga umnogome zavisi kako ćemo upravljati našim jedinstvom i da li ćemo zadržati odnos prema Ukrajini – istakla je ona.

Kalas se oslanja na izveštaj estonske spoljne obaveštajne službe (VLA) u kome se navodi da Moskva smatra Estoniju i druge dve baltičke države „najranjivijim delom NATO-a“ i njegovom najverovatnijom metom za napad.

VLA je saopštila da će najveći prioritet Kremlja nakon okončanja borbi u Ukrajini biti brza obnova snaga u zapadnom vojnom okrugu Rusije, pored istočnih granica NATO-a. Estonska spoljna obaveštajna služba je takođe navela da iz perspektive baltičkih država Rusija i dalje ima dovoljno moći da izvrši kredibilan vojni pritisak u tom regionu.

Posle niza ukrajinskih neuspeha na bojnom polju, unutar Alijanse raste zabrinutost koliko dugo će NATO možda morati da se priprema za ponovnu pojavu ruskih snaga na granicama, piše britanski list.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ksenija

16.01.2024 12:32

Do kraja 2024, nema vremena za pripremu. Uračunavaju vreme Minskih zabluda.