LOŠE VESTI ZA ZELENSKOG "Ukrajina ne može u NATO"
EPA

„Što se tiče Samita NATO-a u Viljnusu, naravno, mi podržavamo put Ukrajine ka članstvu u NATO. Svi razumeju da se to ne može desiti dok traje rat“, napomenula je ona.

Vashington Post je sredinom maja objavio, pozivajući se na svoje izvore, da su zemlje NATO-a odlučile da na samitu u litvanskoj prestonici ne pošalju poziv Ukrajini da postane članica Severnoatlantske alijanse, ali da razgovaraju o mogućnosti jačanja saradnje sa Kijevom. Kako navodi list, među državama članicama alijanse, uprkos pozivima Kijeva, postojao je konsenzus da NATO tokom samita 11-12. jula u Viljnusu neće poslati Ukrajini zvaničan poziv za pridruživanje.

NATO je na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. dao političku izjavu da će Ukrajina na kraju postati članica NATO-a, ali je odbio da pruži Akcioni plan za članstvo, prvi korak u pravnom procesu pridruživanja toj organizaciji.

U februaru 2019. godine, Vrhovna Rada je odobrila amandmane na Ustav Ukrajine, fiksirajući težnju za ulazak u NATO. Predsednik Volodimir Zelenski je više puta izjavio da Kijev želi da postigne dobijanje konkretnih uslova za pristupanje alijansi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading