POSLE TALASA PROTESTA Predlog zakona o "stranim agentima" povučen iz gruzijskog parlamenta
Foto: Tanjug/Tajug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Vlasti su donele zakon o "stranim agentima" po kom svi mediji i nevladine organizacije koje dobijaju novac iz inostranstva moraju da saopšte ko ih finansijski podržava.

Predlog zakona o stranim agentima, koji je izazvao talas protesta u Tbilisiju, povučen je iz gruzijskog parlamenta, saopštio je danas politički savet vladajuće partije Gruzijski san, prenose ruske agencije.

"Odlučili smo da bezuslovno povučemo predlog zakona koji smo podržali", navedeno je u saopštenju koje je objavio gruzijski Prvi kanal, prenosi RIA Novosti.

Protesti u Tbilisiju su počeli ispred zgrade gruzijskog parlamenta 7. marta, nakon što je predlog zakona o stranim agentima usvojen u prvom čitanju.

Policija je koristila suzavac i šok bombe kako bi rasterala demonstrante.

Demonstranti su gađali pripadnike snaga reda Molotovljevim koktelima i kamenjem, a nekolicina učesnika protesta uklonila je metalne barijere ispred gruzijskog parlamenta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saoštilo je da ima povređenih na obe strane i da su protesti bili "izuzetno nasilni".

Privedeno je nekoliko desetina učesnika.

Predlog zakona o transparentnosti stranog uticaja predviđa da u zemlji bude osnovan registar nevladinih organizacija, medija i subjekata koji dobijaju sredstva od stranih država.

Zakonom je bilo predviđeno da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao "strani agenti" i podvrgnute nadzoru gruzijskog Ministarstva pravde. Inicijatori predloga zakona tvrde da je reč o mekšoj verziji američkog zakona, dok opozicija tvrdi da predlog zakona nema nikakve veze sa američkim zakonom i da je analogan zakonu koji je na snazi u Rusiji.

Gruzijske vlasti podsećaju da i u SAD postoji zakon po kome oni koji dobijaju novac iz inostranstva za svoj rad moraju da to saopšte vlastima.

U SAD postoji registar stranih agenata.

Međutim, u slučaju Gruzije, Vašington ima druge kriterijume i stao je na stranu opozicije, koja je organizovala demonstracije.

Zakon o "stranim agentima" u SAD, inače, postoji od 1938. godine, a donet je u vreme velike kampanje protiv komunizma.

Interesantno je da je i predsednica Gruzije Salome Zurbišvili protiv tog zakona i upozorava vlasti da će upotrebiti pravo veta. Ona smatra da je takav zakon protivustavan.

Na uličnim protestima, demonstranti su na policiju bacali zapaljive koktele, a ona je odgovorila vodenim topovima i suzavcem.

Iz Vašingtona su zapretili da će vlastima Gruziji uvesti sankcije ako donese takav zakon.

U međuvrmenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je ukupno uhapšeno 66 ljudi.

Ministarstvo je saoštilo i da ima povređenih na obe strane, ocenjujući da su protesti bili "izuzetno nasilni".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading