POSLALI UPOZORENJE PUTINU Najmoćnije zemlje sveta od Rusije traže samo jednu stvar
Foto: AP/AP Mikhail Klimentyev

Zemlje grupe G7 danas su garantovale punu podršku Ukrajini i pozvale Rusiju da odmah povuče svoje trupe iz te zemlje. "Rusija je započela ovaj rat i može da ga okonča", navodi se u završnom saopštenju koje je objavilo japansko predsedništvo G7 nakon današnjeg onlajn sastanka lidera G7, u kojem je učestvovao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Pozivamo Rusiju da prekine agresiju i da odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoju vojsku sa cele međunarodno priznate teritorije Ukrajine." Lideri G7 ponovo su potvrdili "čvrstu podršku Ukrajini" sve dok traje rat na godišnjicu početka ruske invazije.

"Koordinisane sankcije" i druge ekonomske mere koje G7 i partnerske zemlje preduzimaju protiv Rusije moraju biti pojačane, navodi se u tekstu. Članice G7 su Nemačka, SAD, Francuska, Italija, Velika Britanija, Kanada i Japan.

Podsetimo, generalna skupština Ujedinjenih nacija je juče velikom većinom glasala za odobrenje rezolucije kojom se osuđuje ruska invazija i poziva na povlačenje trupa iz Ukrajine i zaustavljanje borbi.

UN je izglasao neobavezujuću rezoluciju uz 141 glas za, 7 protiv, a 32 uzdržana, među kojimaje bila i Kina. Ranije je usvojeno pet sličnih rezolucija koje se tiču ruskih trupa u Ukrajini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sumadinac

25.02.2023 00:04

Nek sei nadaju Putin ide do pobede ili do treceg Sveckog Rata.