KIŠIDA ZELENSKOM POKLONIO VARJAČU! Japanski premijer preneo "magiju" na Ukrajinu, Kina i Rusija dobile novi problem!
Foto: AP/(TEL)

Japanski lider Fumio Kišida ranije ove nedelje iznenada je posetio Kijev, a njegova nenajavljena poseta u medijima Zemlje izlazećeg sunca više je interesovanja izazvala zbog svoje tajnosti i navodnih bezbednosnih propusta nego sadržine.

Po pisanju japanskih medija, Kišida je u Ukrajinu otišao iznajmljenim mlaznim avionom malog kapaciteta umesto državnom letelicom kojom s liderom obično putuju i poslovne delegacije i novinari.

U Ukrajini dva lidera, izvestili su japanski mediji, saglasili su se da podignu odnose na nivo posebnog strateškog partnerstva. Japan će, obećao je Kišida domaćinu predsedniku Volodimiru Zelenskom, ponovo otvoriti svoje trezore i Ukrajini miliona američkih dolara, podariti još 470 miliona za obnovu energetske i železničke infrastrukture.

Pored toga, japanska država, koja je u prošlosti Ukrajini pored humanitarne pomoći za zbrinjavanje stanovništva isporučila i defanzivnu vojnu opremu poput šlemova, neprobojnih prsluka i šatora, odvojiće još 30 miliona za pomoć u vojnoj opremi koja nije smrtonosna.

Inače, japanski premijer je pre mesec dana, na godišnjicu početka ruske intervencije u Ukrajini, objavio da će njegova zemlja izdvojiti čak pet i po milijardi dolara za pomoć Ukrajini. Ostrvska carevina, izjavio je Kišida pred sam polazak u Kijev, Ukrajini pomaže u oblastima kao što su uklanjanje mina, funkcionisanje televizije i radija, obrazovanje, jačanje administrativnog upravljanja i zaštita kulturne baštine.

U Kijevu Kišida je primio zahtev uvek publiciteta željnog domaćina da se putem video linka obrati učesnicima samita G-7 u Hirošimi, što će s obzirom na sastav te grupacije verovatno biti odobreno. Tokom tog sastanka sedam najrazvijenijih zemalja sveta, koje su listom vojnopolitički saveznici SAD, pišu japanski mediji, biće usvojena zajednička izjava koja osuđuje kršenje Međunarodnog prava i ukazati na potrebu rešavanja problema izvoza hrane.

Pored direktnog susreta sa predsednikom Zelenskim, premijer Kišida je i u susednoj Poljskoj razgovarao sa predsednikom Andžejom Dudom i premijerom Mateušom Morajveckim o konkretnim načinima za slanje pomoći Ukrajini. On se obavezao i da uputi finansijsku pomoć Poljskoj radi zbrinjavanja izbeglica iz Ukrajine.

Pohvale i blage kritike

U Zemlji izlazećeg Sunca, gde su političari i javnost sa strahom i zgražavanjem primili intervenciju Rusije u Ukrajini a mediji i stanovništvo nedvosmisleno ukazuju naklonost ukrajinskom rukovodstvu i građanstvu, poseta premijera Kijevu uglavnom je naišla na odobravanje.

Kritički komentari domaćih analitičara uglavnom su se sveli na pitanja bezbednosti premijera Kišide i čuvanja poverljivih informacija. Ovo stoga što je on fotografisan i po sletanju u Varšavu i pri ulasku u voz za Kijev u poljskom pograničnom gradu Pšemislu mada je njegova poseta trebala da bude dobro čuvana tajna do poslednjeg trenutka - susreta sa predsednikom Zelenskim. Činjenica da su mediji u Poljskoj uspeli da ga slikaju tokom puta, ističu pojedini japanski političari, znači da je premijer mogao da bude izložen napadu snajperom.

Vrše se poređenja i sa posetom američkog predsednika Džozefa Bajdena tokom koje su navodno svim osobama u njegovom okruženju oduzeti mobilni telefoni, a koja je ostala tajna za širu javnost do samog trenutka kada se on pojavio sa svojim domaćinom Zelenskim pred kamerama u Kijevu.

I dok bavljenje bezbednosnim aspektom premijerove posete verovatno ima veze sa propustima usled kojih je jula prošle godine tragično stradao bivši dugogodišnji premijer Šinzo Abe, u političkom smislu verovatno najoštriju kritiku je uputio jedan od vođa opozicije, bivši predsednik vlade Jukio Hatojama. On je prokomentarisao želju premijera Kišide da se svrsta rame uz rame sa drugim liderima zemalja G-7, koji su već posetili Kijev, detinjastom. Naime, kao zvanični razlozi za odluku premijera Kišide da poseti Kijev, navedeni su to što je on do sada bio jedini lider zemlje članice G-7 koji nije posetio bivšu republiku Sovjetskog Saveza i to da je takva poseta njegova dužnost s obzirom da Japan u maju treba da bude domaćin samita te grupe. U odnosu na to, Hatojama je rekao da Kišida nije dete da bi poželeo da uradi nešto zato što drugi to isto rade.

On je time verovatno pokušao da kanališe shvatanje koje dosta japanskih građana ima o tome da, mada Ukrajina jeste žrtva i zaslužuje pomoć, njihova zemlja ne bi trebala da se meša u tuđe konflikte i da premijer ne bi trebalo da posećuje jednu od učesnicu sukoba dok neprijateljstva još uvek traju.

Diplomatski dvoboj Tokija i Pekinga?

Interesantno je da se u japanskim medijima ne potencira činjenica da se Kišidina poseta Kijevu poklopila sa boravkom kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi, očigledno ukazujući na ideološke razlike i političko suprotstavljanje Tokija i Pekinga, u kojem vrh ostrvske države nesumnjivo sebe vidi kao zaštitnika međunarodnog prava i poretka, te zagovornika vrednosti kao što su demokratija i ljudska prava.

Taj kontrast, međutim, zapadni mediji poput Gardijana i CNN-a su istakli sa neskrivenim zadovoljstvom. Američka novinska agencija Asošijeted pres je činjenicu da su lideri dva dalekoistočna ekonomska diva istovremeno boravili u poseti međusobno suprotstavljenim prestonicama okarakterisala kao „diplomatski dvoboj".

Verovatno najogoljeniju crno-belu izjavu u tom smislu dao je američki ambasador u Tokiju Emanuel Ram koji je rekao da „Kišida stoji za slobodu dok Si stoji sa ratnim kriminalcem."

Japanski mediji uglavnom su se zadovoljili prenošenjem tih ocena zapadnih medijskih poslenika, političara i diplomata, dok su se sami uzdržali od diskursa o diplomatskom duelu sa Pekingom.

Ukrajinsko pitanje će dominirati samitom G-7 u Hirošimi

Sam Kišida po povratku u zemlju u obraćanju poslanicima parlamenta je naglasio da je posetom Kijevu pokazao odlučnost svoje zemlje da kao predsedavajuća G-7 predvodi odgovor na agresiju na Ukrajini i obznanio da će u novom paketu japanske pomoći biti vozila i građevinske mašine. On je izjavio da je zahvaljujući tome što je svojim očima video stanje u Ukrajini i bez žurbe porazgovarao sa tamošnjim predsednikom uspeo da stekne bolji osećaj za to kakva je situacija u toj zemlji.

On je praktično potvrdio pisanje japanske štampe rekavši da će Ukrajina biti glavna tema predstojećeg samita lidera G-7 koji će biti održan u japanskom gradu Hirošimi, odakle je premijer Kišida.

O svom sagovorniku predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom rekao je da se istakao kao lider koji se bori za slobodu i svoju domovinu, te da je u susretu s njim stekao utisak da je reč o hrabrom čoveku koji se otvoreno izražava.

Magija između Kišide i Zelenskog

Kuriozitet je i to da japanske medije ovde zaokuplja i laki, zabavni element u vezi posete Kišide Kijevu, a to je činjenica da je on svom domaćinu poklonio veliku drvenu varjaču na kojoj je ispisan izraz „obavezna pobeda" i koja je poznati suvenir grada Hirošime. Lokalni običaj da se na varjače kojima se meša i zahvata pirinač piše želja za pobedom u ratu potiče s kraja 19. veka i početka 20. veka kada su iz Hirošime u oružani sukob protiv Kine, odnosno, Rusije polazili ratni brodovi.

Ideja na kojoj se zasniva taj običaj je magijskog karaktera - narod je uzimanje pirinča varjačom asociralo na uzimanje neprijateljskih zarobljenika, pa je varjače na kojima je pisalo „obavezna pobeda" nosio u svetilišta domaće mnogobožačke religije šinto sa ciljem da zamoli božanstva da im ispune želju da japanski vojnici zarobe puno protivnika i pobede.

Japan je u ratu protiv Rusije 1905. odneo veliku istorijsku pobedu, prvu koju je neka azijska država ostvarila protiv neke evropske sile. Tabloidi u Zemlji izlazećeg sunca zato spekulišu do koje mere je njihov premijer objasnio simbolično značenje drvene varjače svom ukrajinskom domaćinu i čak se pitaju da li je to što je premijer nju poklonio ukrajinskom lideru predstavlja izraz neprijateljstva prema Moskvi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading