NOVI SVET JE ROĐEN! G7 iza BRIKS-a!
Foto: Shutterstock

Grupa G7 koju čine Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, ali i EU kao nezvanična članica, ostala je za petama BRIKS-u, sada ekonomski jačoj zajednici Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, pokazali su podaci MMF-a, a otkrio je američki obaveštajac Skot Riter pozivajući se na analizu Ričarda Dijasa iz "Akorn makro konsaltinga".

Dijas je, naime, do tog, za mnoge iznenađujućeg otkrića, došao nakon što je pregledao Bazu podataka o svetskim ekonomskim izgledima Međunarodnog monetarnog fonda, a zatim na osnovu nje sproveo i komparativnu analizu procenta globalnog bruto društvenog proizvoda (BDP) prema paritetu kupovne moći (odnos dve valute, u kojem za određeni iznos novca može kupiti isti proizvod u dve zemlje koje se porede) ove dve ekonomske zajednice. 

"Ovo nije bila projekcija, već konstatacija činjenice: BRIKS je bio odgovoran za 31,5 odsto globalnog BDP-a prema paritetu kupovne moći, dok je G7 obezbedio 30,7 odsto. Da bude gore za G7, projektovani trendovi su pokazali da će se jaz između dva ekonomska bloka samo povećavati u budućnosti", navodi Riter.

Karte su dakle izmešale, a štihovi otišli BRIKS-u. I to iz nekoliko razloga. Prvi su posledice pandemije koronavirusa. Drugo je to što je G7 sam sebe udario u stomak sankcionišući Rusiju, ali i to što raste ogorčenost ekonomskom politikom kod svetskih ekonomija u razvoju. I konačno-  na promenu odnosa moći uticali su i prioriteti G7 "ukorenjeni u postkolonijalnoj aroganciji", pre nego u želji da se nacijama pomogne da razviju svoje potencijale.

"Istina je da je ekonomski uticaj BRIKS-a i G7 pod velikim uticajem ekonomija Kine i SAD. Ali ne mogu se zanemariti relativne ekonomske putanje drugih država članica ovih ekonomskih foruma. Dok ekonomski izgledi za većinu zemalja BRIKS-a ukazuju na snažan rast u narednim godinama, zemlje G7, velikim delom zbog samonanete rane sankcionisanjem Rusije, beleže spor napredak ili, u slučaj Ujedinjenog kraljevsta, negativan rast. A mali su izgledi da se ovaj trend preokrene", tvrdi američki obaveštajac Skor Riter pozivajući se na podatke analitičara 

Još jedan razlog za Dijasovu tvrdnju o nadmoćnosti BRIKS-a u odnosu na konkurenciju, jeste to što se, dok se članstvo u G7 ne povećava, ova ekonomska zajednica širi. Prijave za ulazak u grupu ekonomija podnele su i Argentina i Iran, a interesovanje da se pridruže izrazile su i druge velike regionalne ekonomske sile, poput Saudijske Arabije, Turske i Egipta.

"Ono što potencijalno proširenje čini još eksplozivnijim jeste i nedavno kinesko diplomatsko dostignuće u normalizaciji odnosa između Irana i Saudijske Arabije", ističe Riter.

A na sve ovo, sve su manji izgledi da se nastavi globalna dominacija američkog dolara, a ekonomski potencijal trans-evroazijske unije koju Rusija i Kina promovišu, G7 i BRIKS vode na još različitije putanje.

"U narednim godinama BRIKS bi trebalo da prestigne G7 i po stvarnom BDP-u, a ne samo po paritetu kupovne moći", napominje Skot Riter, bivši obaveštajni oficir Korpusa marinaca SAD.

Komentari (0)

Loading