"ONI SU KRIVI ZA AGRESIJU NA JUGOSLAVIJU" Lavrov upozorava da nikakve pretnje neće sprečiti ruske ciljeve
Foto: EPA/EPA/ MAXIM SHIPENKOV / POOL

Pred nama je deset najtežih i najbitnijih godina od Drugog svetskog rata, poručio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, podsetivši da smo svedoci istorijskog trenutka nastanka policentričnog sveta.

"Moramo biti uvereni da radimo pravu stvar", rekao je Lavrov u obraćanju povodom Dana diplomatskog radnika.

Ministar je ponovio da se protiv Moskve vodi hibridni rat i dodao da će Kremlj nastaviti da se bori za jednakost na globalnoj političkoj sceni i protiv tendencija koje dolaze sa Zapada, a koje imaju za cilj političku izolovanost Rusije i uništenje ruske ekonomije.

Ove namere, ukazao je Lavrov, na Zapadu ne kriju, već o njima govore javno. Ipak, naglasio je, ovakvi napori doživeli su fijasko.

Nikakve pretnje neće nas navesti da odustanemo od zaštite naših interesa, istakao je Lavrov. Izolacija je samo plod njihove mašte i u nju su sebe stavili oni koji narušavaju principe UN. Oni su ujedno krivi i za vojnu agresiju protiv Jugoslavije, Iraka, Libije, a sada pokušavaju da svoju kolonijalnu politiku sprovode i protiv drugih zemalja sveta, upozorio je

Rusija, kako je kazao, nastavlja da održava dobre odnose sa zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike, koje se, za razliku od nekih država, pre svega vode sopstvenim nacionalnim interesima. 

"Svi mi istupamo protiv američke hegemonije i nametanja njihovih pravila baziranih na prevarama i pritiscima. Zapad mora da uvažava interese drugih zemalja", dodao je.

Danas se borimo za pravednost u čitavom svetu, zaštitu međunarodnog prava, uključujući i ideju o pravu svake države na suverenitet i ravnopravnost, izjavio je ministar. Borimo se i protiv tendencija mešanja u unutrašnje poslove drugih zemalja, ponovio je Lavrov. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading