UKRAJINA, LIBIJA, SIRIJA Ministri spoljnih poslova Turske i Rusije razgovaraće sutra u Moskvi o brojnim temama
Tanjug

Oni će razgovarati o tursko-ruskim odnosima, kao i o globalnom i regionalnom razvoju, što je potvrdila i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Lavrov i Fidan će razgovarati o situaciji u regionu, posebno u Ukrajini, Siriji, Libiji, Zakavkazju“, rekla je Zaharova novinarima.

Sastanak će uslediti nakon Fidanove posete Kijevu prošle nedelje, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim kako bi razgovarao o naporima da se okonča rat sa Rusijom, formuli mira u 10 tačaka i oživljavanju ključnog sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih crnomorskih luka, prenosi Dejli sabah.

Razgovori Lavrova i Fidana prethode ključnom sastanku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i ruskog lidera Vladimira Putina.

Ankara je u ponedeljak potvrdila da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan otputovati u Soči „uskoro“, verovatno sledeće nedelje, kako bi sa ruskim predsednikom razmotrio mogućnost povratka Moskve sporazumu o žitu i obnovi vitalnog crnomorskog koridora.

Sporazum je dozvoljavao isporuke žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka sve dok se Rusija nije povukla iz sporazuma prošlog meseca. Privremeni koridor koji je uspostavila ukrajinska vlada od tada radi ispod radara, a drugi kontejnerski brod je u subotu plovio kroz turski Istanbulski moreuz. „Ovo ne može biti alternativa prvobitnoj inicijativi i sadrži rizike“, rekao je Fidan na konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Kijevu.

Putin je Erdoganu u telefonskom razgovoru 2. avgusta rekao da je Moskva spremna da se vrati crnomorskom žitnom sporazumu čim Zapad ispuni svoje obaveze u vezi sa ruskim izvozom žitarica.

Ruski izvoz žitarica i đubriva ne podleže sankcijama Zapada uvedenim Moskvi zbog njenih vojnih akcija u Ukrajini.

Međutim, Moskva je rekla da su ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja bila prepreka za isporuke.

Globalne cene žitarica su porasle otkako je sporazum istekao 17. jula, dok je Rusija više puta napadala ukrajinske luke i skladišta žita.

Erdogan takođe nastoji da posreduje u trajnom primirju između dve zemlje.

Ankara i Moskva su na suprotstavljenim stranama u Siriji i Libiji, pri čemu Turska podržava sirijsku opoziciju protiv Asadovog režima i Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) koju su priznale UN u Libiji protiv Predstavničkog doma sa sedištem u Tobruku, podseća turski list.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading