KINA VIŠE NEĆE DA ĆUTI! Moćna poruka iz Pekinga, svet se menja!
EPA-EFE/KAY NIETFELD / POOL

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova smatra da Sjedinjene Američke Države moraju da objasne svetskoj zajednici da li je istraga novinara Simora Herša o Severnom toku istinita.

Prema rečima portparolke ovog ministarstva Mao Ning, eksplozije su imale ozbiljan negativan uticaj na globalno energetsko tržište i svetski ekosistem, a Vašington bi morao da odgovara za svoje neprihvatljive postupke ako se potvrde Heršovi nalazi.

Kineski stručnjaci, opominje i "Global tajms", uvereni su u verodostojnost izveštaja novinara Simora Herša o tome da su tokom NATO vežbi "Baltops" u leto 2022. godine američki ronioci postavili eksploziv ispod gasovoda Severni tok, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije.

Pogotovo, kako navode, imajući u vidu da su SAD odbacile optužbe bez ikakvog objašnjenja.

Uvažavajući ugled dobitnika Pulicerove nagrade, novinara koji se proslavio razotkrivanjem masakra vijetnamskih civila od strane američke vojske, hvale Heršovu hrabrost, ali i izražavaju bojazan za njegovu bezbednost.

To što Vašington ove informacije poriče, neće stati na put rešenosti Rusije da izvuče više dokaza na osnovu izveštaja – piše "Global tajms", glasilo blisko povezano s Komunističkom partijom Kine.

Pretnje američkog predsednika

Kineske novine podsećaju na pretnje američkog predsednika Džozefa Bajdena izrečene 7. februara 2022 – "ako ruski tenkovi ili trupe pređu granicu Ukrajine, više neće biti Severnog toka 2".

"Da je Bajden običan građanin i da se eksplozija cevi dogodila negde u SAD nakon što je Bajden izrekao te pretnje, njegove reči bi američki tužilac protumačio kao jak motiv, a on bi pravno odgovarao", rekao je stručnjak na američkim studijama na Kineskoj akademiji društvenih naukaLu Ksijang za "Global tajms".

Lu je dodao i da je ćutanje američkih mejnstrim glasila na ovu temu posledica dobre koordinacije između tamošnjih medijskih kuća i vlade, a strategija da se sve negira i izbriše s novinskih portala čak i pošto su "uhvaćeni na delu".

I za uredništvo "Global tajmsa" značajno je ćutanje mejnstrim medija u Americi. Oni koji uvek tvrde da su "profesionalni" i "nezavisni" selektivno su slepi za Heršova otkrića ili su izveštavali samo o poricanjima američke vlade u umešanost u incident. U uvodniku od 10. februara ističu i njihov vrlo snažan angažman u optuživanju Rusije odmah nakon eksplozije.

Lu Ksijang je rekao i da je bez pravnog entiteta koji bi bio zadužen za takve međunarodne sporove gotovo nemoguće utvrditi pravne činjenice čak i ako više dokaza dodatno potkrepi tezu da su SAD krivac.

"Ali ovaj istražni izveštaj će ojačati odlučnost Rusije da nađe više dokaza", izjavio je on.

Evropa sada mora da bude vezana za SAD

Profesor na Institutu za međunarodne odnose na Kineskom univerzitetu za spoljne poslove Li Haidong podsetio je i na to kako su SAD optužile Irak da poseduje oružje za masovno uništenje – koristeći kao dokaz prašak za pranje veša.

"Bilo da su SAD krivci ili ne, Evropa se ponašala previše poslušno. Tragično je to da kako se sukob Rusije i Ukrajine intenzivira, Evropa ima sve manje prostora za 'cenjkanje' sa SAD o bezbednosnim pitanjima", rekao je Li, ali i istakao da su najveću korist od uništenih gasovoda imale upravo SAD.

Eksplozijom na gasovodu uništen je jedini preostali most za izgradnju zajedničke bezbednosti u Evropi, što znači da zapadnoevropske zemlje moraju da izaberu da budu duboko vezane za SAD na raskrsnici rusko-ukrajinskog sukoba.

Uredništvo podseća da je jedan od glavnih razloga zašto je Vašington odlučio da digne u vazduh gasovode taj što su "Nemačka i ostatak Zapadne Evrope postali zavisni od jeftinog ruskog prirodnog gasa, što je umanjilo evropsko oslanjanje na Ameriku".

Evropski političari treba da razmisle o tome da li slepo praćenje SAD koristi Evropi, ili upravo suprotno, rekao je Li Haidong. On je pozvao Stari kontinent da ojača svoju autonomiju. "U suprotnom bi se incidenti poput eksplozije gasovoda Severni tok mogli ponoviti, a cenu će ponovo platiti Evropa, a ne SAD", direktan je ekspert. 

U uvodniku "Global tajmsa" ističe se da Vašington duguje svetu objašnjenje u vezi sa eksplozijom na Severnom toku, te da se radi o ekstremnom događaju u međunarodnoj politici, kao i to da je napad na civilnu infrastrukturu i njeno uništavanje čin terorističke prirode koji se ne sme tolerisati.

Zaplet iz holivudskih filmova

"Heršov najnoviji izveštaj nije uporediv sa teorijama zavere u javnom mnjenju, niti je ovo nešto što Vašington može da 'priguši'", piše "Global tajms" i dodaje da je u pitanju važan trag u međunarodnoj istrazi, dok američko karakterisanje svega frazom "lažne vesti" nije nimalo ubedljivo, te da međunarodna zajednica treba da nastavi da pita Vašington sve dok ne da upravo ubedljivo objašnjenje.

Detalji koji su razotkriveni "teraju jezu niz kičmu". Na primer, u izveštaju se tvrdi da je Vašington tajno planirao sabotažu Severnog toka još od kraja 2021, mnogo pre početka rusko-ukrajinskog sukoba. Snage za egzekuciju, vreme, mesto i način na koji je eksplozija izvedena pažljivo su planirani. Ni najmaštovitiji scenarista u Holivudu ne bi se usudio da napiše takav zaplet, ocenjuje kineski medij.

"Ako je tačno ono što je objavljeno u Heršovom članku, onda će svet morati ponovo da proceni sposobnost SAD da naruše mir", piše "Global tajms".

Brojne činjenice ukazuju na to da su SAD zasluženi lider u "areni dvostrukih standarda". Opsednute su i dobre u izmišljanju glasina ili neosnovanim optužbama protiv drugih. Ali nikada neće priznati svoje greške ili čak zločine, čak i ako su dokazi čvrsti. Umesto toga, pokušaće da okrive druge, smatra uredništvo kineskog lista.

Sve će verovatno postati događaj s rašomon-efektom, što ne znači da treba da odustanemo od traganja za istinom, ovo je veoma važno, zaključuje "Global tajms".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading