"NAŠ CILJ JE JASAN" Šolc otkrio ulogu Nemačke u Ukrajini, pa javno obećao jednu stvar
Foto: Shutterstock

Cilj koji Nemačka nastoji da postigne pomažući Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom je da spreči Moskvu da promeni granice silom, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Saopštenje dolazi nekoliko dana nakon što je Berlin obećao da će Kijevu obezbediti svoje tenkove Leopard 2 nakon višenedeljnog pritiska SAD i drugih NATO saveznika.

Šolc je u kratkom video obraćanju u subotu rekao da Nemačka vodi trostruku politiku od izbijanja sukoba. On je definisao tri aspekta pomoći Kijevu: humanitarna pomoć, finansijska i oružje; radi na sprečavanju eskalacije, jer „rat između Rusije i NATO-a ne bi trebalo da se desi“; i radeći u strogoj koordinaciji sa svojim saveznicima, posebno sa SAD, uz uzdržavanje od bilo kakvih jednostranih potezam naglasio je Šolc.

To je pristup koji će se nemačka vlada držati i dalje, uverava kancelar.

Prema Šolcu, odluka njegovog kabineta da Ukrajini isporuči 14 glavnih borbenih tenkova Leopard 2 vladi Zelenskog doneta je u skladu sa tom politikom.

„Naš cilj je jasan“ u Ukrajini, rekao je nemački lider. „Rusija ne sme da uspe da promeni granice silom.

Istraživanje koje je prošle nedelje sproveo anketar IouGov u ime novinske agencije DPA otkrilo je da je 43% Nemaca protiv davanja tenkova Kijevu, 39% je za to, a 16% je ostalo neodlučno.

„Mnogi građani su veoma zabrinuti. Naravno, želite mir u Evropi; rat se ne približava; a vlada i kancelar čuvaju živce. I ovo vam obećavam“, rekao je Šolc.

LICEMERNA AMERIKA Zaharova raskrinkala novu inicijativu Vašingtona

Pres sekretar Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija smatra najavljene isporuke tenkova od strane Nemačke, SAD i Velike Britanije Ukrajini kao „direktnu umešanost“ NATO-a u sukob u Ukrajini. „I ovo učešće raste“, naglasio je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading