RUSKA TAKTIKA OSTAVILA SVET U ČUDU Krenuće na Kijev, pripremaju 200.000 vojnika!
EPA

Poslednjih nedelja, ruske snage su nastavile da grade velike odbrambene položaje duž linije fronta, pri čemu je većina njihovih napora verovatno bila usmerena oko grada Svatove u regionu Luganska.

Odbrambene linije koje je nedavno izgradila Rusija prate tradicionalne vojne planove za učvršćivanje, „uglavnom nepromenjene od Drugog svetskog rata“, navelo je britansko ministarstvo u svom dnevnom ažuriranju obaveštajnih podataka o ratu u Ukrajini.

Rat u Ukrajini, 296. dan - Alo.rs

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da takve konstrukcije decenijama nije koristila većina zapadnih armija i da će verovatno biti ranjive na moderne, precizne indirektne udare iz Ukrajine.

„Izgradnja glavnih odbrambenih linija je dodatna ilustracija povratka Rusije pozicionom ratu koji je u velikoj meri napušten od strane većine modernih zapadnih vojska poslednjih decenija“, navodi se u saopštenju.

Ruske trupe kopaju razrađene sisteme rovova širom Ukrajine, kao i u Rusiji, u Belgorodu, blizu granice sa Ukrajinom, usred ruskih strahova da bi Ukrajina mogla da izvede udare na rusku teritoriju.

Oglasi za kopače rovova

U Hersonu, ruske trupe kopaju rovove i utvrđuju svoje položaje pripremajući se za moguću ukrajinsku kontraofanzivu u istočnom delu regiona, dok je bitka za grad Bahmut na istoku Ukrajine u velikoj meri prerasla u rovovski rat. I ove nedelje, oglasi koji traže ruske kopače rovova su se navodno pojavili na veb stranicama sa oglasima za posao.

Ruski medijski kanal Možem Objasnit (Možemo da objasnimo) podelio je u Telegramu nekoliko veb-sajtova sa spiskom poslova koji traže radnike za kopanje rovova i drugih odbrambenih struktura u regionima Zaporožja, Luganska i Belgoroda.

Zvaničnici ukrajinske odbrane ocenili su ove nedelje da bi Rusija mogla da se sprema da pokrene novu ofanzivu već u januaru 2023. koja bi mogla da uključi drugi pokušaj zauzimanja glavnog grada Kijeva.

„Rusi pripremaju oko 200.000 novih vojnika. Ne sumnjam da će još jednom krenuti u Kijev“, rekao je ukrajinski general Valerij Zalužni u intervjuu za The Economist u četvrtak.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Beba

16.12.2022 17:30

Zivim za dan da sravne Ukrajinu i uhapse sve politicare

Jan

16.12.2022 21:17

I kao, Putin je naivan i ne zna sta radi. (Tvrde NATO-vci specijalizovani za nagazne mine u pustinji..) Meni se cini da Putin vodi rat koji mu je nametnut, protiv NATO-a, malo ih gleda u oci, malo se pravi lud ali stvara situaciju koja ce da izazove haos na Zapadu i kod zapadnih sluga, koje svakog dana sve teze podnose americke gluposti i beskrajnu pohlepu. Aj´d da "lupim" jos jednu; bice bolje da se Svabe i Francuzi priklone Rusima. Kod Amera je diktat, kod Rusa "konfederacija".