MASK OTKRIO DATUM PRVOG ČIPOVANJA LJUDSKOG MOZGA "Slepi bi mogli da progledaju, nepokretni da prohodaju"
Tanjug/Ap

Govoreći na događaju „pokaži i reci“ u sedištu kompanije u Kaliforniji u sredu, Mask je predstavio interfejs mozak-kompjuter, koji izgleda kao gomila nekoliko novčića sa stotinama tankih niti i namenjen je za implantaciju u ljude pomoću hirurške intervencije.

Takav uređaj bi potencijalno mogao da vrati funkcionalnost celog tela onima koji imaju odsečenu kičmenu moždinu ili da vrati vid ljudima koji nikada nisu videli, tvrdi Mask.

Prema rečima milijardera, koji je takođe upravo postao izvršni direktor Tvitera, kompanija je većinu svoje dokumentacije predala američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA), koja, između ostalog, obezbeđuje bezbednost medicinskih uređaja.

„Mislimo da bi za otprilike šest meseci trebalo da budemo u mogućnosti da imamo svoj prvi Neuralink u čoveku“, rekao je on, dodajući da kompanija želi da bude „izuzetno oprezna“ kada su u pitanju tako delikatni poduhvati.

Prezentacija je sadržala video sa onim što je Mask rekao da je majmun koji koristi moždani implant za pomeranje kursora i „telepatski“ kuca na tastaturi računara. Takođe je izrazio nadu da će takvi uređaji, koji bi mogli da omoguće prenos informacija između ljudi i mašina, postati široko rasprostranjeni.

„Toliko ste navikli da budete de fakto kiborg. Ali ako komunicirate sa svojim telefonom, ograničeni ste“, izjavio je suosnivač Neuralinka.

Neuralink je više puta propustio rokove za dobijanje odobrenja FDA za ispitivanja na ljudima. Mask je 2019. rekao da želi da dobije zeleno svetlo do kraja 2020. Kasnije, 2021. je tvrdio da se nada da će ove godine početi sa suđenjima koja uključuju ljude.

POČEO UDAR NA MASKA! EU upozorila tehnološkog giganta na oštre sankcije!

Poslednjih meseci, Neuralink se takođe našao u vrućoj vodi, nakon što je priznato da je ubio osam majmuna tokom ispitivanja njegove tehnologije čipova za mozak. Međutim, kompanija je insistirala da radi sa životinjama „na najhumaniji“ način, odbacujući optužbe da su majmuni bili izloženi „ekstremnoj patnji“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading