AMERIČKI MILIJARDER PRETI ''RATOM'' EPLU Mask izneo teške optužbe na račun tehnološkog diva
Tanjug/Ap

Novi šef Tvitera (Twitter), Ilon Mask (Elon Musk), optužio je Epl (Apple) da „mrzi slobodu govora u Americi“ i da preduzima različite neprijateljske poteze protiv ove platforme. Milijarder je u ponedeljak ''napao'' kompaniju na Tviteru.

„Epl je uglavnom prestao da se oglašava na Tviteru“, tvrdi Mask, dodajući u zasebnoj objavi da je kompanija „takođe zapretila da će ukloniti Tviter iz svoje App Prodavnice, ali bez obrazloženja iz kog razloga to čini“.

Američki milijarder je osudio Epl zbog aktivnog suzbijanja slobode izražavanja, pokrenuvši anketu o tome da li kompanija „treba da objavi sve cenzurne radnje radnje koje je preduzela, a koje utiču na njene klijente“.

U roku od samo dva sata, u njemu je učestvovalo skoro milion korisnika Tvitera, a više od 85 odsto glasalo je za taj potez.

Pojačavajući svoj napad na tehnološkog giganta, Mask je takođe napisao o „tajnom porezu od 30 procenata na sve što kupite preko njihovog App Store-a“. U stvari, provizija od 30 odsto koju je pokupio Apple dugo je bila naveliko kritikovana i čak je izazvala veliku sudsku bitku protiv Epic Gamesa, koju je kompanija na kraju izgubila.

Milijarder je svoje otkriće propratio memom, očigledno nagoveštavajući da je spreman da krene u „rat“ protiv Epla zbog provizije od 30 procenata.

Mask je takođe ponovio svoje obećanje da će sam Tviter učiniti transparentnijim i obećao da će objaviti podatke o cenzuri koju je platforma sprovodila pre njegovog preuzimanja.

Tviter je doživeo period turbulencije nakon što je Mask postao njegov novi izvršni direktor krajem oktobra, videvši ono što je nazvao „ogromnim padom prihoda“ poslednjih nedelja. Milijarder je za ovaj poslovni pad okrivio gubitke oglašivača, od kojih su mnogi obustavili svoje Tviter kampanje usred njegovih reformi platforme. Promene su uključivale otpuštanje polovine radne snage u kompaniji, uključujući timove odgovorne za komunikaciju, „kuriranje“ (biranje) sadržaja, ljudska prava i etiku veštačke inteligencije, kao i naplatu korisnicima Tviter-ovog servisa verifikacije naloga.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading