Sve šta treba da znate o čipovanju ljubimaca
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Neki od njih uspeju da se vrate kući, dok, nažalost, neki stradaju od točkova automobila ili drugih opasnosti, piše magazin Pas. Čipovanje pasa i mačaka umnogome pomaže u situacijama kad se kućni ljubimac izgubi Po zakonu svaki ljubimac treba da ima svoj identifikacioni broj i oznaku.

Takođe, ukoliko se desi da se pas ili mačka izgube, osoba koja pronađe ljubimca na ulici bez nadzora može da ga odvede kod veterinara na očitavanje čipa, što omogućava da se kontaktira s vlasnikom.

Najčešće zablude

Neki vlasnici smatraju da će im biti narušena privatnost ako čipuju životinju, pa da će biti praćeni u stopu. Drugi pak smatraju da se jednom implementirani čip kreće kroz krvotok i potencijalno stvara zdravstvene tegobe životinji.

U Srbiji je već 13 godina na snazi Pravilnik koji obavezuje sve vlasnike kućnih ljubimaca da ih čipuju najkasnije 90 dana od dana rođenja.

Šta je mikročip

Reč je o malom kompjuterskom čipu, veličine zrna pirinča, smeštenom u posebnu vrstu stakla obloženog silikonom, što ga čini potpuno bezbednim za ljubimca. Veterinar ga implantira pomoću specijalnog implantera ispod kože psa, u predelu leve strane vrata.

Da li je bolno za životinju

Procedura traje kratko, nije praćena krvarenjima i obično ne dovodi do bilo kakve reakcije psa (slično redovnoj vakcinaciji). Tokom implantacije čipa od strane veterinara, pas će osetiti mali ili gotovo nikakav bol.

Koliko traje jedan čip 

Čipovanje psa nije potrebno ponavljati. Postupak obeležavanja psa mikročipom se vrši jednokratno. Mikročipovi traju najmanje 25 godina, što je dovoljno za celi životni vek ljubimca. Provera čipa se radi odmah nakon čipovanja, kako biste bili sigurni da implantirani čip funkcioniše.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading