Tajvanski PVO srušio bespilotnu letelicu iznad ostrva!
EPA

Tajvanska protivvazdušna odbrana prvi put je oborila civilnu bespilotnu letelicu koja je ušla u vazdušni prostor blizu ostrva, kod kineske obale. A Kina je počela simulirane napade na američke ratne brodove za sprečavanje pomoći Tajvanu u slučaju sukoba.

Komanda odbrane za Kinmen, grupu ostrva pod kontrolom Tajvana naspram kineskih gradova Sjamen i Kvandžou, precizirala je da je dron ušao u ograničeni vazdušni prostor iznad Lavljeg ostrva. Trupe na ostrvu pokušale su navodno bezuspešno da ga upozore, pa su ga oborile, a ostaci su pali u more.

Tajvan je samo dan ranije prvi put ispalio hice upozorenja na dron, ubrzo pošto je predsednica Caj Ing-ven naredila vojsci da preduzme "snažne kontramere" protiv "kineskih provokacija". Obraćajući se juče oružanim snagama ranije, Caj je rekla da Kina nastavlja da koristi upade bespilotnih letelica i druge taktike "sive zone", kako bi pokušala da zastraši Tajvan.

Središnju liniju Tajvanskog moreuza, koja predstavlja nezvaničnu teritorijalnu barijeru, preletelo je za to vreme 14 kineskih borbenih aviona, dok Kina nastavlja vojne aktivnosti u blizini ostrva. Tajvansko ministarstvo odbrane tvrdi da Kina nastavlja da ojačava borbenu spremnost za napad na autonomno ostrvo.

PEKING "ZARATIO" SA UN

Kinesko"diskriminatorno zatvaranje" Ujgura i drugih muslimana u autonomnoj pokrajini Sinđijang može predstavljati zločine protiv čovečnosti, saopštila je u izveštaju visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava

Mišel Bašele (70), na kraju mandata. Bašele je preporučila kineskoj vladi da oslobodi sve pritvorene, dok su SAD optužile Peking za genocid. Svetski kongres Ujgura, sa sedištem u inostranstvu, saopštio je da izveštaj potvrđuje "čvrste dokaze o zverstvima", dok je Kineska misija u Ženevi opisala izveštaj kao "farsu" koju su "isplanirale SAD, zapadne države i antikineske snage na osnovu lažnih informacija i prejudiciranja krivice". Ističu da visoki komesar ne bi trebalo da se meša u unutrašnje stvari Kine.

Tajpej precizira da je Kina koristila vojne vežbe da izvede simulirane napade na američke brodove "koji ulaze na prvi lanac ostrva" koja se protežu od Japana, preko Tajvana, Filipina do Bornea, obuhvatajući kineska priobalna mora.

Paralelno sa tim, Sjedinjene Države sve otvorenije podržavaju Tajvan, najavama snabdevanja autonomnog ostrva naoružanjem vrednijim od milijardu dolara. Istovremeno Vašington ekonomski vrši pritisak na Peking. Dva najveća američka proizvođača čipova dobila su, tako, naređenje vlade SAD da prestanu da prodaju deo svoje tehnologije Kini, zbog potencijalnog rizika da se koriste, ili preusmere, na "vojne krajnje korisnike".

Ograničenja se odnose na postojeća A100 i najavljena H100 integrisana kola, kao i sve sisteme koji ih uključuju. Odluke stupaju na snagu odmah, bez obzira na to što mera donosi momentalni pad cena akcija tim kompanijama, kao umanjenje poslovanja od najmanje 400 miliona dolara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading