SRBIJA ĆE ZARADITI MILIONE Sklopljen ogroman ugovor na Sajmu vina u Beogradu
Foto: Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC

Dokument je potpisan u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ambasadorke Kine Čen Bo.

Svoja vina u Kinu će imati priliku da plasiraju dve vinarije iz Sremskih Karlovaca - Ðurđić koja je jedina vinarija tzv. toskanskog tipa na tom području, kao i vinarija Mrđanin koja se već četiri generacije bavi vinogradarstvom i vinarstvom na obroncima Fruške Gore.

Dražen Ðurić iz vinarije Ðurić rekao je "Tanjugu" posle potpisivanja da su potpisali ugovor u vrednosti nešto manjoj od 500.000 evra i da će se realizovati u narednih godinu do godinu i po.

"Naše vino već ide za Kinu i već sarađujemo sa ovom kineskom kompanijom već dve godine. Ovaj ugovor je nešto vredniji tako da u narednih par meseci će krenuti prve količine našeg vina po ovom ugovoru", rekao je on.

Ðurić kaže da će otići specijalno aromatizovano vino bernet, slatko vino po kome su poznati u Sremskim Karlovcima.

SRBIJA ĆE ZARADITI MILIONE Sklopljen ogroman ugovor na Sajmu vina u Beogradu

Tanjug

 

To je vino koje je interesantno za kinesko tržište pošto ima dosta alkohola, 17 odsto, rekao je Ðurić i dodao da Kinezi vole robusna vina sa velikom količinom alkohola.


Predstavnik kineske kompanije Guo Chao je rekao da Srbija ima veoma dobra vina i da je dobro što ih sada promoviše i u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Kaže da uvoze i srpsko vino i da je danas sklopljen ugovor vredan 800.000 evra.

Želimo da sarađujemo i sa još više srpskih vinarija i uvozimo vino iz Srbije, kao i vino iz Severne Makedonije i Albanije, dodao je on.

Ističe da Kinezi veoma vole vranac, ali i druga vina, kao i da im se najviše sviđaju srpska vina iz našeg regiona.

Kako kaže, Kinezi 80 odsto vole crno vino, a ostali belo i roze. Savetnik ministra poljoprivrede Goran Ðaković kaže za Tanjug da je ovaj ugovor veoma važan jer je sklopljen na sajmu vina OB i da je pojednačno ovo do sada najveća ugovorena količina za izvoz na kinesko tržište.

Veoma nam je drago da je ova manifestacija počela tako što smo napravili jedan dobar posao, istakao je Ðaković i dodao da će naše dve vinarije izvoziti po tom ugovoru u Kinu.
SRBIJA ĆE ZARADITI MILIONE Sklopljen ogroman ugovor na Sajmu vina u Beogradu

Tanjug

 


Kaže da je predstavnik kineske kompanije Guo došao ranije u Srbiju da bi uvozio kinesku robu u Srbiju, a da je postao izvoznik srpske robe u Kinu.

"Sve se može kada imate dobru logistiku i dobro organizovan posao. Ambasadorka Čen Bo je zaslužna za ovo. Posvećena je saradnji Srbije i Kine i rekla mi je da ima dosta zainteresovanih investitora iz Kine za ulaganje u Srbiju i srpski agrar", rekao je on.

Ðaković je izrazio očekivanje da će na sajmu vina OB biti još potpisanih ugovora i investicionih dogovora.

Kompanija "Ningbo Xiangmiao tećnology Co.ltd" ima prodavnice u 50 gradova širom Kine za prodaju poznatih i kvalitetnih proizvoda iz Srbije, kao i iz drugih država regiona.

Ta kineska kompanija pokrenula je i platforme za e-trgovinu Srpska prodavnica što je dovelo do značajnog povećanja prodaje srpskih proizvoda u Kini.

Planiraju i da početkom novembra 2022 godine u Srbiji promovišu potpuno novu platformu koja će objediniti prodaju srpske vinske industrije na kineskom tržištu .

Na manifestaciji "Vinska vizija Otvorenog Balkana" učestvuje ukupno skoro 400 izlagača i proizvođača vina iz 22 zemlje.

SRBIJA ĆE ZARADITI MILIONE Sklopljen ogroman ugovor na Sajmu vina u Beogradu

Tanjug

 


Iz Srbije se predstavlja 169 izlagača, iz Albanije 21, a iz Severne Makedonije dolazi 44 izlagača.

Tokom sajma, posetioci će imati priliku da posete različite tematski definisane sale, i takođe da se edukuju i nauče sve što žele da saznaju o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji i, naravno, da degustiraju i kupe neke od najlepših vina balkanskog regiona i sveta.

Tokom četvorodnevne manifestacije biće organizovano međunarodno ocenjivanje vina „Open Balkan Wine Trophy”. Vina će ocenjivati 25 međunarodnih vinskih sudija iz celog sveta, a među njima će se naći čak pet nosilaca titule Master of Wine, najprestižnijeg zvanja u svetu vina.

Sastavni deo "Vinske vizije Otvorenog Balkana" su i poslovni susreti izlagača vina, predstavnika vodećih maloprodajnih lanaca i predstavnika HORECA industrije.

To će ujedno biti i prilika za sve izlagače za dalje unapređenje saradnje, umrežavanje regionalnih vinarskih i srodnih industrija, kao i jačanje poslovnih partnerstava i kontakata.

Pored toga, održava se i Sajam hrane, koji će predstaviti sve najpoznatije gastronomske specijalitete iz ovog dela Evrope.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Dragan

01.09.2022 20:27

Lep pocetak radujem se tome. Mi stvarno imamo kvalitetna vina i odlicne vinarije sa svojim vinogradima gde se gaje odredjene vrste grozdja. Nadam se da ce Kinezi da sljokaju nasa odlicna vina i rakijicu koju obozavaju. Rakiju vocnu vole u razlicitim kombinacijama .... radio sam godinu dans tamo. Nosio radzu vise vrsta

Solo

02.09.2022 08:38

To je odlican pocetak nase vinske industrije koja je stagnirala poslednjih 20-30 godina..Takodje moram da priznam da su nam vina vrlo skupa u Srbiji i da ta Srpska klijentela nije naklonjena vinu jer kao sto sam rekao zbog same cene tog pice za sada..!!!