DRASTIČNO POVEĆANJE U HRVATSKOJ! Računi za struju za preduzetnike će skočiti, a to će veoma osetiti građani
Shutterstock/Miroslav Lukic

Cena kilovat-sati porasla na 5 kuna

Trenutno većina preduzetnika plaća struju po ceni od 3,64 kn/kWh, a građani manje od 1 kn/kWh. Preduzetnici koji su ugovoreli isporuku po ceni od prošle godine plaćaju 0,5 kn/kWh. A te cene bi mogle brzo da porastu jer naglo rastu na berzama širom Evrope.

U HRVATSKOJ NAJAVLJUJU TOTALNI RAST TROŠKOVA ŽIVOTA! Stručnjaci predviđaju strašnu jesen

Hrvoja Bujasa, predsednika Udruženja Glas preduzetnika, prenosi informacije "sa terena". Nažalost, nema dobrih vesti.

"Proverili smo sa članovima i izgleda da su neki već dobili nove ugovore po ceni od 5 kn/kWh, a nekada su plaćali 0,5 kn/kWh. Jedan član iz Pakovca, koji zapošljava 200 ljudi, platio je oko 200 ljudi. 220.000 kuna mesečno za struju, a sada će njen mesečni trošak porasti na oko 2 miliona dolara. S obzirom na situaciju, on razmišlja o delenju otpuštanja i čak gašenju proizvodnje. Bojim se da će se mnogi preduzetnici širom Hrvatske naći u istoj situaciji, tako da je za očekivati da će biti primorani da podignu cene i/ili podele otpuštanja", rekao je on.

HEP se pravda poskupljenjem

U HEP kažu da cena struje na referentnoj berzi u Budimpešti za poslednji kvartal 2022. godine trenutno iznosi 785 evra po MVh.

"Cena isporuke električne energije za 2023. je trenutno 681 euro po MVh", objašnjavaju iz HEP-a. 

„Ponude se, kao i kod drugih dobavljača na hrvatskom tržištu, kontinuirano prilagođavaju kretanju cena na berzi, a utvrđuju se za svaki novi ugovor u trenutku sastavljanja ponude.

Oštar rast cena na berzama

Mađarska berza energetskih derivata (HUDEKS) omogućava trgovanje fjučersima električne energije, unapred za određeni period. To znači, na primer, da je danas moguće kupiti struju za poslednja tri meseca ove godine, prva tri meseca 2023. godine, celu 2023. godinu itd.

Ugovori za četvrti kvartal ove godine (oktobar, novembar i decembar) trgovali su se u petak, 19. avgusta po ceni od 659 evra/MVh, odnosno 0,659 evra/kVh. Za prva tri meseca naredne godine ugovorna cena je 667 EUR/MVh, odnosno 0,667 EUR/kVh.

Za Hrvatsku je najrelevantnija berza u Budimpešti jer HEP određuje cene prema kretanju na njoj.
AD

Podaci za berzu u Austriji pokazuju istu situaciju. Ugovorna cena za isporuku električne energije u poslednja tri meseca ove godine iznosi 668 EUR/MVh, odnosno 0,668 EUR/kVh. Za prva tri meseca 2023. godine cena je 684 EUR/MVh, odnosno 0,684 EUR/kVh.

Isto se dešava širom Evrope

Koliko god to alarmantno zvučalo, situacija bi mogla da bude još gora. Cene električne energije za isporuku u 2023. godini naglo rastu od početka meseca. Za Nemačku su već dostigli 638 EUR/MWh, dok su početkom meseca bili oko 400/MWh. Rast od preko 55 posto za manje od mesec dana je alarmantan.

U Francuskoj postoji još veća cena, gde se potpisu ugovori o kupovini električne energije u 2023. godini po ceni od 840 EUR/MWh, koja iznosi 0,849 EUR/kWh ili više od 6,35 kn/kWh.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading