ALŽIR POVEĆAVA ISPORUKE GASA ITALIJI Sporazum dolazi u vreme kada dostave gasa iz te zemlje postaju sve važnije južnoj Evropi
epa/ROMAN PILIPEY

Jedan zvanični alžirski izvor je najavio prošle nedelje da će državna energetska kompanija Sonatrak povećati isporuke gasa Italiji za dodatnih 4,0 milijarde kubnih metara godišnje, povrh ranije planiranih 21 milijardu kubnih metara.

Sporazum, koji će Sonatrak u utorak potpisati sa kompanijama Eni, TotalEnerži i Oksidental, dolazi u vreme kada isporuke gasa iz Alžira postaju sve važnije južnoj Evropi zbog smanjenog izvoza iz Rusije nakon napada na Ukrajinu.

Dragi je, nakon sastanka sa Tebunom u Alžiru, rekao da je Italija "privilegovani partner" Alžira i da povećanje isporuka gasa za 4,0 milijarde kubika predstavlja "ubrzanje kojem smo se nadali".

Rat u Ukrajini, 145. dan, najnovije vesti - Alo.rs

- Alžir je poslednjih meseci postao vodeći snabdevač gasom naše zemlje -, dodao je on. Takođe je najavio da će Alžir i Italija raditi zajedno na razvoju obnovljivih izvora energije, uključujući zeleni vodonik, solarnu, vetro i geotermalnu energiju.

Novih 500 miliona evra za naoružanje Ukrajine - Alo.rs

Zategnuta situacija s ponudom na globalom energetskom tržištu predstavlja za Alžir veliku priliku da okrene stranicu višegodišnjeg pada prihoda, koji je oštro srezao devizne rezerve zemlje i doveo do nepopularnog fiskalnog pooštravanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading