džet ski
Foto: Alo/Shutterstock

Muškarci su bili u grupi od četiri osobe i, prema rečima jednog od preživelih, krenuli su iz marokanskog letovališta Saidija pre nego što su se izgubili i prešli granicu sa Alžirom.

Muhamed Kisi je rekao da je na njih pucala alžirska obalska straža, ostavivši njegovog brata Bilala Kisija i prijatelja mrtvih, a još jednog prijatelja ranjenog. Povređenog čoveka je uhapsila i odvela obalska straža, dok je Kisija pokupila marokanska mornarica.

 

Maroko i Alžir imaju dugu istoriju tenzija jer i dalje osporavaju vlasništvo nad Zapadnom Saharom. Snimak jednog od tela koje pluta u vodi objavio je na mreži ribar što je izazvalo bes među Marokancima zbog očigledno ničim izazvanih ubistava.

Gospodin Kisi je lokalnim medijima rekao: „Izgubili smo se, ali smo nastavili dalje sve dok se nismo našli u Alžiru“, dodajući da je grupi takođe ponestalo goriva.
 

„Znali smo da smo u Alžiru jer je crni alžirski gumenjak prišao prema nama“, rekao je on, dodajući da su oni koji su bili na gumenjaku zatim počeli da pucaju na grupu. „Hvala Bogu da nisam pogođen, ali su ubili mog brata i prijatelja“, rekao je. Rekao je da je pet metaka pogodilo dvojicu muškaraca koji su umrli, a jedan je pogodio prijatelja koji je preživeo. Gospodin Kisi je negirao da je grupa pokušala da pobegne kada ih je videla obalska straža, i rekao je da je njegov brat pokušao da razgovara sa zvaničnicima pre nego što je ubijen, prenosi Bi-Bi-Si.

Gospodin Kisi je lokalnim medijima rekao da je počeo da pliva nazad u Saidiju i da ga je na kraju pokupila marokanska mornarica. Rođak braće, glumac Abdelkarim Kisi, pozvao je marokanske vlasti da iznesu slučaj pred međunarodnim sudovima.

Pišući na društvenim mrežama, rekao je: „Ubili su Bilala Kisija mog malog rođaka. Njegova jedina greška je prelazak alžirskih teritorijalnih voda, bio je na odmoru sa prijateljima. Prijatelj kog je uhapsila obalska straža, po imenu Smail Snabe, navodno se pojavio pred tužiocem u Alžiru u sredu, ali detalji nisu dati.

Drugi čovek koji je umro je Abdelali Merčuer.

Njegovo telo je i dalje u Alžiru, prenosi marokanski novinski sajt Le360. Portparol marokanske vlade rekao je AFP-u da neće komentarisati pucnjavu, rekavši da je to "stvar pravosuđa".

Još nema komentara iz Alžira.

Granica između Alžira i Maroka zatvorena je 1994. godine, ali tenzije postoje između dve nacije otkako su stekle nezavisnost od Francuske i Španije 1950-ih i 60-ih godina.

Pre dve godine Alžir je prekinuo sve diplomatske odnose sa Marokom zbog, kako je rekao, „neprijateljskih dela“ svog suseda.

Marokanska vlada je demantovala takve navode.


PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading