ŠTA ĆE NA OVO REĆI RUSI? Amerikanci i Nemci počeli da obučavaju Ukrajince
Tanjug/Ap

Vest je do nemačke javnosti došla neobičnim putem: Pentagon je u petak saopštio da već obučava pedesetak Ukrajinaca za upotrebu artiljerijskog oružja poput haubica, te radarskih sistema i oklopnih vozila.

Kako je rekao portparol Džon Kirbi, to se dešava na više mesta u Evropi, uključujući i Nemačku. O drugim lokacijama nije hteo da govori. Kirbi nije bio određen, već je rekao da se obuka sprovodi u američkim vojnim bazama u Nemačkoj. „Zahvalni smo Nemačkoj za kontinuiranu podršku“, rekao je Kirbi.

HUMANITARNA AKCIJA U UKRAJINI Obavljena uspešna razmena zarobljenika

Navedeno je da je za te potrebe raspoređeno oko 160 pripadnika Nacionalne garde Floride, koji su radili na obukama u Ukrajini pre izbijanja rata. Ukrajinski vojnici „će potom biti i sami instruktori, vratiće se u Ukrajinu i obučiti kolege“, dodao je Kirbi.

Krajem marta je američki predsednik Džozef Bajden rekao da američke snage obučavaju Ukrajince i na lokacijama u Poljskoj, ali su vojni zvaničnici kasnije pokušali da demantuju svog predsednika.

Nemačka je ranije takođe saopštila da namerava da obuči ukrajinske instruktore za upotrebu tenkova tipa Gepard. Tome je prethodila žestoka rasprava o tome da li zemlja treba da isporučuje teško naoružanje Ukrajini, koja je na udaru ruske agresije.

MAKRON OBEĆAO: Francuska pojačava slanje vojne opreme i humanitarne pomoći Ukrajini

Za sada je nekoliko zemalja, predvođenih SAD, potvrdilo isporuke teškog naoružanja. Između ostalog, u pitanju su Pancerhaubice 2000, i slovenački tenkovi sovjetske proizvodnje T-72. Nemačke firme traže od Vlade da dozvoli isporuku i modernijih tenkova.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading