AMFILOHIJE SE PREVRĆE U GROBU Crnogorski premijer ponizio SPC i razočarao one koji su ga birali
Printscreen

 

Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore napravio je u četvrtak veče nešto što nikada niko u istoriji nije! Upao je u Patrijaršiju u gluvo doba noći, ponizio Srpsku pravoslavnu crkvu, patrijarha i episkope, a svojim postupcima i rečima izneverio i razočarao srpski narod koji ga je birao!

Dao je sebi za pravo da Svetom arhijerejskom Saboru određuje koga će izabrati za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, a odbio je da sa Porfirijem potpiše Temeljni ugovor između SPC i države Crne Gore tvrdeći da je bolje da se to uradi tek 30. oktobra iako je situacija goruća. Sad je crkva došla u situaciju da svoje svetinje maltene brani od njega...

A episkop Joanikije, za kog je Krivokapić patrijarhu rekao da mora biti mitropolit ma kakva bila volja Sabora jer tako narod želi, našao se u najnezgodnijoj situaciji. Skandalozno ponašanja Krivokapića zapravo je medveđa usluga vladiki Joanikiju i to u trenutku kada je bilo sve usaglašeno.

Medo: Dokazano sam veći vernik od njega!

Jedan od lidera DF-a objavio je da posle događaja iz Beograda „ispada da je on mnogo veći vernik SPC od Krivokapića“.

„Ovaj bi i kliker pokvario. Eksponent antipravoslavnih i antihrišćanskih struktura oko ’Vijesti’. Nije on slučajno tu postavljen“, napisao je na Fejsbuku Medojević.

Prema njegovim rečima, Krivokapić je dobio jasan zadatak da odvoji „Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori“, i to po ukrajinskom scenariju.

- Ranije dogovoreno potpisivanje Temeljnog ugovora nije se dogodilo u četvrtak, jer je premijer Zdravko Krivokapić patrijarhu Porfiriju izneo do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti - saopšteno je u četvrtak kasno uveče iz SPC.

Preciziralo se da su tokom prepodneva predstavnici Svetog arhijerejskog Sinoda i vlade Crne Gore u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

Nakon višečasovnog odlaganja i obaveštavanja o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21.00 čas Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak.

Raković: Krivokapić želi da pocepa SPC

- Krivokapić nema nameru da potpiše Temeljni ugovor države Crne Gore sa SPC čak i sa izvesnim ustupcima na koje je SPC pristala. On i njegovo okruženje su smatrali da će ugovor biti osnivački akt takozvane „Pravoslavne crkve u Crnoj Gori“ kao izdvojenog tela u okviru Srpske pravoslavne crkve - tvrdi istoričar dr Aleksandar Raković koji je Krivokapićevo ponašanje u Patrijaršiji ocenio kao nezabeležen skandal. Krivokapić je, kaže, mislio da može da ucenjuje Srpsku pravoslavnu crkvu izborom mitropolita crnogorsko-primorskog, a ukoliko se ta ucena ostvari, da onda ispostavi novu ucenu da Temeljni ugovor potpiše mitropolit crnogorsko-primorski a ne patrijarh srpski.

Patrijarh je, dodaje se, te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu.

- Njegova svetost patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinutost za dalji položaj Srpske pravoslavne crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije - navodi se u saopštenju gde je na kraju poručeno da SPC i njen verni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja.

Crnogorci: Ko mu daje pravo da tumači našu volju?

Crnogorci: Ko mu daje pravo da tumači našu volju?

Osude na Krivokapićev račun tokom celog jučerašnjeg dana stizale su i iz Crne Gore.

- Zamislite da je Vučić u februaru upao nepozvan u Hram Svetog Save kada je biran srpski patrijarh i saopštio: „Želja vernog naroda Srbije je da patrijarh bude vladika taj i taj...“ Kako bi na to reagovali oni koji pokušavaju da opravdaju Zdravka Krivokapića? Ko je Zdravko Krivokapić da vrši direktan politički pritisak na Sveti arhijerejski Sabor SPC? Ko je Zdravku Krivokapiću dao pravo da tumači volju vernog naroda? - pita se politički analitičar iz Crne Gore Igor Damjanović.

Nakon ovih nemilih događaja oglasio se i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i izjavio da je od premijera tražio da potpiše Temeljni ugovor, a ne da se, kako je rekao, meša u izbor mitropolita jer o tome može da odlučuje samo Sabor SPC.

- Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što je svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rešavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade - naveo je vladika Joanikije koji najverovatnije zbog svih dešavanja neće tokom ovog Sabora biti izabran za mitropolita već će se izbor episkopa za upražnjene eparhije prolongirati za jesen.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading