zdravko krivokapić
Foto: Printscreen/YouTube/ Televizija Nikšić

Zapadni svet još od poodavno vodi antisrpsku retoriku i pokušava da srpske zločine predstavi kao najbrutalnije, dok zločine koji su počinjeni nad Srbima i srpskim narodom konstantno ignoriše. To se najbolje vidi na primeru domaćih podanika i kmetova oličenim u gorepomenutim strukturama koje na mig Zapada izglasavaju Rezolucije koje njima politički odgovaraju, dok zločine počinjene nad srpskim stanovništvom redovno odbacuju i ignorišu.

Tako i sami pokušaj da se izglasa Rezolucija o genocidu u Jasenovcu pokušava da se predstavi kao sredstvo političke trgovine od strane NSD-a i DNP-a, odnosno Milana Kneževića i Andrije Mandića iako bi izglasavanje jedne takve Rezolucije makar koliko toliko zadovoljilo pravdu, iako je itekako tačna teza da Srebrenica i Jasenovac ni u kom slučaju nisu uporedivi.

Međutim, na delu je očito fingiranje srpskog naroda i predstavljanju Srba kao „loših momaka“ a odgovor na ovaj ili onaj način mora uslediti. Nije se tek juče počelo pričati o Jasenovcu ali se isto tako mora konstatovati da prethodne Vlade Demokratske partije socijalista nisu htele ni da razmatraju neki sličan predlog koji je dolazio tada od opozicije koju je u većinskom delu činio srpski narod. Upravo su lideri srpskih stranaka, kako NSD i DNP, tako i SNP, konstantno potencirali teme srpskih zločina u Crnoj Gori, ali i regionu, pogotovo na Kosovu i Metohiji. Govorilo se i o komunističkim jamama, Zidanom mostu, i činjenici da se niko od zvaničnika Crne Gore nije obazirao na pomenute žrtve.

Takođe su poslanici konstantno postavljali pitanja o zloglasnom logoru Lora u Hrvatskoj gde su stradali pripadnici nikšićko-šavničke grupe, a na šta zvaničan Zagreb žmuri. I sad, kada Crna Gora konačno počinje da se seća i srpskih žrtava iz Drugog svetskog rata, pokrenula se sva političko medijska mašinerija Demokratske partije socijalista koja tvrdi da bi takva rezolucija narušila odnose sa Hrvatskom i zaustavila evropski put Crne Gore ne razmišljajući da možda zvanična Hrvatska šalje protestne note Crnoj Gori jer i dalje baštini ideologiju NDH, iako pokušava istu i da prikrije? S tim u vezi možemo podsetiti i na činjenicu da je hrvatski ministar spoljnih poslova u sred katedrale Svetog Trifuna u Kotoru citirao ustašu u mantiji Alojzija Stepnica i kazao da svaki kamen u Boki govori hrvatski, čime je jasno stavio do znanja da Zagreb ima teritorijalne pretenzije ka Crnoj Gori. Ministar spoljnih poslova je sve to odćutao.

Vraćajući se na pitanje Jasenovca, ne može se ne pomenuti srebrenička saga u Ujedinjenim nacijama gde je usvojena Rezolucija o „genocidu“ iako je više glasova bilo protiv ili uzdržano nego onih koji su bili za. Brojni analitičari ovo glasanje predstavljaju kao početak nove svetske konstelacije a koju je pokrenula upravo Srbija. Što se Crne Gore tiče, pokrenuto je i pitanje poverenja Vladi od strane srpskih stranaka koje su dalju podršku Vladi uslovile Rezolucijom o genocidu u Jasenovcu, čime bi crnogorski Parlament bio prvi u svetu koji bi takvu Rezoluciju i usvojio.

To je, podsećamo, izazvalo negodovanje DPS-a i bivšeg premijera Zdravka Krivokapića koji u svemu vidi Srbiju kao krivca i pita ih zašto oni nisu usvojili Rezoluciju ranije već se to traži od Crne Gore. Međutim, Krivokapić očito ne haje za jasenovačke žrtve i na sraman način ih svrstava u političke brloge i govori da su na delu politička potkusurivanja od strane beogradskog režima. To dovoljno govori o njemu samom a pitanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu zaista jeste civilizacijska tekovina ukoliko zvanična Podgorica želi da isteruje pravde u regionu. Šta će nakon toga uslediti i kakve će biti poruke koje će Zagreb poslati, kao i neke druge adrese, ostaje da se vidi. Ono što je najbitnije jeste da to zaista jeste zadovoljenje pravde a hoće li ta pravda biti prihvaćena i u svetu – to je na samome svetu.

Bonus video: 

 

 

Alo/Borba.me

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading