Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin, Foto: EPA

Nikakve kapitulacije narodnih republika Donjecka i Luganska ne može biti, izjavio je stalni predstavnik Rusije na pregovorima kontakt grupe u Minsku Boris Grizlov.

"POSTALI SU TOLIKO DRSKI, DA SU POČELI DA NAM IZVRĆU RUKE" Putin svojom odlukom budi nove strahove u Evropi! Svi strepe od njegovog narednog poteza!

- Referendumi u Donjecku i Lugansku bili su odgovor na oružani prevrat, na porast neonacizma, na premlaćivanja i ubistva onih koji se nisu slagali sa novim kijevskim vlastima, na najavu i početak kaznene operacije. To je bio odgovor ljudi na grubo kršenje njihovih prava, na pretnju njihovim životima. To je bio odgovor Donbasa na agresiju sa zapada - rekao je Grizlov novinarima.

On je ukazao na činjenicu da su kasniji događaji potvrdili da su stanovnici Donbasa imali sve razloge za takvu odluku.

- Kijevska "partija rata" nije stanovnicima Donjecka i Luganska ostavila drugog izbora, osim nezavisnosti i samoodbrane. Sve što je Donbas dobio od zvaničnog Kijeva bile su agresija i blokada. Sve što je Donbas čuo od zvaničnog Kijeva bile su pretnje i zahtevi za predaju. Naravno, neće i ne može biti nikakve kapitulacije Donjecka i Luganska. Ne, zbog toga što su stanovnici DNR i LNR branili svoje pravo na život, na dostojnu budućnost, na svoj maternji jezik i neizbrisivo istorijsko sećanje - naglasio je Grizlov.

On je podsetio i na to da je potreba za dodeljivanjem posebnog statusa teritorijama Donjecke i Luganske oblasti sadržana u međunarodnim dokumentima: u Minskom sporazumu, odlukama "normandijske četvorke" i rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

- Ovo je pravna realnost, nezavisno od bilo kakvih izjava ukrajinskih vlasti koje su, između ostalog, same potpisale i priznale sve te dokumente - zaključio je Grizlov.

ODLUKA DOVODI NJIHOV OPSTANAK U PITANJE I 1. JUNA STUPA NA SNAGU Ukrajina produžila sankcije, Rusija uzvratila! Zabrana uvoza će da ih košta milione, ali OVAJ potez Putina je još opasiniji

U Donjeckoj Narodnoj Republici juče je svečano obeležen Dan republike. 11. maja 2014. godine u tadašnjoj Donjeckoj oblasti Ukrajine održan je referendum o samoopredeljenju regiona. Isti referendum održan je i u susednoj Luganskoj Narodnoj Republici.