(NE)OSTAJE U ZATVORU Vođa vehabija želi da proširi porodicu na još 20 potomaka

Sud BiH je Huseina Bilala Bosnića 5. novembra osudio na sedam godina zatvora zbog kaznenih dela podsticaja na terorističku aktivnost, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organizovanja terorističke grupe.

Husein Bilal Bosnić
Husein Bilal Bosnić, Foto: Jutjub printskrin

Neformalni vođa vehabijske zajednice islamista u Bosni i Hercegovini Husein Bilal Bosnić koji je zbog podsticaja na saradnju sa terorističkom organizacijom Islamska država nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora veruje kako će biti oslobođen krivice, a trenutno mu je prioritet da proširi porodicu i da ima bar 20 dece, prenose sarajevski mediji. 

Bosnićev advokat Adil Lozo rekao je kako trenutno priprema opširnu žalbu na prvostepen presudu Suda BiH.

"Ništa ovde još nije gotovo. Ovo je tek prvostepena presuda. U pripremi je opsežna žalba", kazao je Lozo.

Tokom sudskog procesa svedoci optužbe potvrdili su kako su članovi njihovih porodica baš na Bosnićev podsticaj odlazili u Siriju i Irak kako bi tamo ratovali u redovima terorističke organizacije Islamska država.

Lozo je potvrdio da je njegovom klijentu za sada dopuštena poseta članova uže porodice.

U Bosnićevom slučaju to se odnosi na njegovu zakonitu suprugu i dvoje punoletne dece.

Bosnić je međutim do hapšenja živeo u znatno većoj zajednici jer je uz zakonitu imao još tri žene, a sa svima njima je dobio osamnaestoro dece.

Neimenovani Bosnićev prijatelj rekao je kako osuđeni podstrekač terorističke Islamske države na tome "ne želi stati" i da mu je cilj što više proširiti sadašnju porodicu, planira da dobije bar još 20 dece.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi