Skoplje  Makedonija
Profimedia.rs
Skoplje  Makedonija

Profimedia.rs

Skoplje Makedonija, Foto: Profimedia.rs

Reforme su u potpunosti sprovedene, rekao je on odgovarajući na pitanje o izgledima zemlje da dobije datum za otvaranje pregovora u junu, nakon izveštaja Evropske komisije o napretku, ili na jesen uzimajući u obzir majske izbore za mesta u Evropskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, Prespanski sporazum i drugi pozitivni pomaci predstavljaju ozbiljan podsticaj za zemlju da dobije ono što može.

"A ono što ćemo dobiti je datum za početak pregovora sa EU", izjavio je Zaev.

KINESKINJA KUPUJE KUMROVEC? HRVATI DOBILI NEPRISTOJNU PONUDU Od Titove političke škole pravi luksuzni hotel za bogataše

Izbori za Evropski parlament završavaju se 26. maja. EU će objaviti svoj izveštaj o napretku Severne Makedonije 29. maja. Onda će ići na usvajanje u nacionalne parlamente zemalja članica, prenosi MIA.

Zoran Zaev

EPA/Nake Batev

Zoran Zaev, Foto: EPA/Nake Batev

Svako eventualno odlaganje odluke o otvaranju pregovora moglo bi se desiti samo zbog izbora za Evropski parlament, napomenuo je Zaev.

Sa samita Zapadnog Balkana u Berlinu, kaže, vratio se kao optimista.

OVAKO HRVATI SRBIMA ČESTITAJU 1. MAJ Najbolesnija poruka osvanula u Splitu, svakom normalnom će se od ovoga prevrnuti želudac! (FOTO)

"Iako je fokus bio na pronalaženju načina da se deblokira dijalog Beograd-Priština, svaka diskusija je počela i okončana Prespanskim sporazumom, kao primer kako su Makedonija i Grčka zatvorile svoj spor", rekao je Zaev.