Jelena Petrović Njegoš od Crne Gore
Printscreen Youtube
Jelena Petrović Njegoš od Crne Gore

Printscreen Youtube

Jelena Petrović Njegoš od Crne Gore, Foto: Printscreen Youtube

 

Glavna junakinja priče je princeza Jelena Petrović Njegoš od Crne Gore, ćerka prvog i jedinog crnogorskog kralja Nikole Petrovića Njegoša. Njen otac uspeo je pet svojih ćerki odlučno da udata za evropske kraljeve i prinčeve, zbog čega je dobio nadimak „tast Evrope“.

Najbolje se udala upravo princeza Jelena. Ona je kad je bila stara 23 godine ušla je u brak s budućim italijanskim kraljem Viktorom Emanuelom III. od Savoje. Da bi se obavilo to venčanje, Jelena je morala sa svoje pravoslavne vere preći na katolicizam, koji je praktikovala italijanska kraljevska porodica.

 

Školovala se na Institutu Smoljni u Sankt Peterburgu. Na balu povodom krunisanja ruskog cara Nikole II. Romanova u Moskvi, upoznala je budućega supruga Viktora Emanuela III. Savojskog, princa od Napulja. Venčali su se u oktobru 1896. godine.

U Italiji je Jelena promenila ime u Elena. Postala je italijanska kraljica kad je njen suprug nasledio prijestol od oca. Zanimljivo je da je njen suprug 1936. godine proglašen čak i carem Etiopije, koja je u to vreme postala italijanska kolonija, a 1939. i kraljem Albanije. Taj je vladar nosio titulu kralja i cara (italijanski re imperatore). Elena je od tada koristila i titulu carice Etiopije, i kraljice Albanije.

 

Tokom Drugog svetskog rata italijanski je kralj, zajedno sa kraljicom i porodicom, pobegao iz zemlje kada su Nemci 1943. preuzeli vlast u Italiji i smestili se u Aleksandriji u Egiptu, gde se u tom periodu zatekla i jugoslavenska kraljevska porodica.

Elena Savojska je 1908. kao italijanska kraljica uključena u humanitarno delovanje nakon katastrofalnog zemljotresa u Mesini, gde su joj, u znak zahvalnosti, podigli spomenik.

Jelena Petrović Njegoš od Crne Gore

Printscreen Youtube

Jelena Petrović Njegoš od Crne Gore, Foto: Printscreen Youtube

 

Kraljica Elena umrla je u francuskom gradu Montpeljeu na obali Sredozemnog mora, u 80. godini života.