Restoran
Alo!/Vladimir Marković
Restoran

Alo!/Vladimir Marković

Restoran, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Konobarima u barovima je u interesu da svojim mušterijama prodaju što više pića i da na taj način zaradi što više novca, a kako bi to postigli, mnogi od njih služe se nekim trikovima kojima navode ljude da naručuju više. Radi se o sitnicama koje su vam na prvi pogled neprimjetne, a vlasnicima barova i njihovim radnicima mogu doneti pravo malo bogatstvo i vaš novčanik neplanirano isprazniti.

Umakanje čaše i slamčice u alkohol

Barmeni neretko čaše drže tako da im se rub umače u alkohol ili ga pre posluživanja pića prstom premažu s nekoliko kapi pića koje ste naručili. To rade kako bi vam natočili manje a da ne primetite. Naime, kada se čaša umače u alkohol ili se premaže s nekoliko kapi, miris alkohola postaje intenzivniji pa dobijate utisak da je u vašoj čaši ono što ste naručili, dok je verovatno razmera alkohola mnogo manja u odnosu na sok. Isti trik rade i sa slamčicama. U slamčicu nakapaju nekoliko kapi alkohola ili je umoče u njega kako biste već pri prvom gutljaju pomislili da je vaše piće jako, a zapravo je verovatno mnogo slabije nego što bi trebalo da bude.

ZAKLALA SLOBODANA (12) DOK JE VOZIO BICIKL Krvoločna muslimanka prišla srpskom dečaku s leđa i potegla nož... Da li će je stići pravda?

"Skraćivanje" doze

Neki konobari koriste mericu u obliku male čašice kako bi dozirali alkoholno piće koje ste naručili, dok neki to čine brojanjem do 3 ili 5 prilikom točenja. Iako se čini kako vas s čašicom ne mogu prevariti, to se ipak događa. Neki konobari koriste manje čašice s debljim dnom kako bi se činilo kao da vam toče kako treba, a to prikriju kojom kockom leda više.

Ista je stvar i s brojanjem - neki odbroje brže ili manje u sebi kako bi vas skratili za malo pića i spremili taj višak u džep.

ZAKLALA SLOBODANA (12) DOK JE VOZIO BICIKL Krvoločna muslimanka prišla srpskom dečaku s leđa i potegla nož... Da li će je stići pravda?

Besplatne grickalice

Nema ništa slađe nego dobiti činiju sa grickalicama na stolu u kafiću dok ispijate pivo ili koktele, ali to nije samo lep gest već i konobarski trik. Na taj način konobari pokušavaju da vas učine žednijima, zbog čega ćete naručiti i popiti više nego što ste planirali.

Konobar sezonski posao more primorje

Profimedia

Konobar, Foto: Profimedia

Igranje sa promerom soka i alkohola

Ako vam se učini da je konobar odlučio da vas iznenadi sa više alkohola u koktelu ili mešanom piću, verovatno vam se pogrešno učinilo. Mnogi konobari koriste taj trik tako da vam u čašu sipaju onoliko alkohola koliko inače ide u piće, ali stave manje soka i više leda kako biste dobili utisak da je piće jače.

JEDAN ČOVEK JE KUVAR, MENADŽER, PRAVNIK I KONOBAR! Čak 147 hotela ima samo jednog zaposlenog: Evo kakvu sumnjivu politiku sprovodi Milo Đukanović!

Prelivanje jeftinih pića u flaše skupocenih

Neki vlasnici barova i njihovi radnici jeftinije viskije ili druga alkoholna pića sipaju u flaše od onih skupocenih pa ih izlože na vidljivo mesto u šanku kako bi vas naveli da ga naručite i mislite da pijete fini viski, dok se zapravo radi o običnoj prevari.

Posao, konobari, šankeri

Shutterstock

Posao, Foto: Shutterstock

Izbor čaše

Osim što lepše izgleda, piće servirano u posebnim čašama konobarima sprema dodatan novac u džep. Piće servirano kao na reklami nije tako posluženo samo kako bi lepše izgledalo nego kako bi se uštedelo na piću jer dizajnerske čaše uglavnom imaju deblje dno ili deblje staklo koje stvara utisak veće količine pića. Kada biste to piće prelili u standardnu čašu, i to bez leda, verovatno bi nedostajala barem trećina količine za koju ste mislili da se nalazi u dobijenoj čaši.

OSTADOŠE HRVATI BEZ HRVATA Otišlo 300.000 ljudi, svaki četvrti iznad 50 godina! Statistički podaci zabrinjavajući!

Previše pene na pivu

Točeno pivo jedno je od najprodavanijih pića u kafićima, a konobari dobro znaju kako to da iskoriste. Tako će vam neretko doneti čašu piva punu pene koja, kada splasne, pokazuje kako u vašoj čaši nedostaje nekoliko gutljaja.