Hrvatska
Tanjug/ Damir Senčar

 

Hrvatska

Tanjug/Damir Senčar

Hrvatska, Foto: Tanjug/Damir Senčar

Iz Hrvatske se, kako se procenjuje, iselilo više od 300.000 radnika, a svaki četvrti stariji je od 50 godina, prenose hrvatski mediji.

Navode i da se prosečna starost zaposlenih u Hrvatskoj povećala na skoro 44 godine.

NEPRISTOJNA PONUDA AMERIKANACA BOSNI I HERCEGOVINI Poklonićemo vam dva helikoptera, ali na ovaj uslov Moskve ne smete da pristanete

Prema podacima Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje s kraja marta 2019, većinu zaposlenih, više od 54 odsto, čine stariji od 40 godina.

Trenutno se udeo mladih spustio na svega 17 posto, pa je među zaposlenima tek svaka šesta osoba mlađa od 29 godina. U radnom odnosu danas je 266.000 mladih do 29 godina, u odnosu na 349.000 pre deset godina.

Biograd, Hrvatska

Profimedia

Hrvatska , Foto: Profimedia

Gubitak mladih ljudi poslodavci su nadoknadili zapošljavanjem ili zadržavanjem starijih, pa je danas u radnom odnosu oko 430.000 starijih od 50 godina, dok ih je pre deset godina bilo 327.000.

OTKRIVENA VELIKA PREVARA! Radnike mame "neviđenim uslovima", a kada stignu sezonce čeka PAKAO!

Osim u prerađivačkoj industriji i trgovini, starijih je mnogo u zdravstvu, socijalnoj službi, javnoj upravi i obrazovanju. U proteklih deset godina udeo starijih od 60 godina u ukupnoj zaposlenosti gotovo se udvostručio i u apsolutnom broju približio se broju od 90.000.