Vlada Republike Srpske Banjaluka
Profimedia
Vlada Republike Srpske Banjaluka

Profimedia

Vlada Republike Srpske Banjaluka, Foto: Profimedia

MUP Republike Srpske pozvao je još jednom građane Banjaluke i sve one koji će danas doći u najveći grad Srpske da se suzdrže od ponašanja kojima bi se ugrozila bezbjednost građana Republike Srpske i njihova imovina. Iz MUP-a ističu da će svi prestupnici biti identifikovani i sankcionisani u skladu sa zakonom.

U Banjaluci na Trgu Krajine za 18.00 časova zakazan je skup "Pravda za Davida". Svoju centralnu tribinu SZP pre nekoliko dana je otkazao, a ubrzo su opozicione stranke pozvale svoje članstvo da podrže okupljanje na Trgu Krajine.

U proteklih nekoliko dana sve više se spekuliše o pokušaju rušenja Republike Srpske u koji su uključene vodeće zapadne obaveštajne službe i njihove ambasade u Sarajevu.

Pročitajte još:

 

"U analizi specijalnih i informacionih operacija zapadnih obaveštajnih službi prema Republici Srpskoj, obuhvaćeni su između ostalog i "operativci Obaveštajno-bezbednosne agencije u Sarajevu, veterani takozvane Armije BiH na terenu, horde navijača iz Federacije BiH, određeni mediji u Republici Srpskoj i FBiH, regionu, kao i određene nevladine organizacije, opozicione političke partije u Republici Srpskoj, sa bočnom podrškom partija iz FBiH sa kojim čine vlast na zajedničkom nivou, delove društva pogodnih za manipulaciju".

Politika sa Trga čini se ne jenjava, već se naprotiv samo više širi.

Među prvima se oglasio kandidat SDS-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branko Blanuša, koji se nekoliko puta već obraćao na Trgu Krajine sugrađanima, pozivajući ih na podršku grupi "Pravda za Davida".

Gradski odbor NDP-a Banjaluka poslao je interno obaveštenje svojim aktivistima da organizuju dolazak što većeg broja pristalica na skup ove grupe.

Organizovani dolasci iz Federacije BiH

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspolaže informacijama da se organizuje dolazak određenih grupa lica u Banjaluku s ciljem da izazovu incidente, koji bi podrazumevali narušavanje javnog reda i mira, međusobne fizičke sukobe i sukobe s policijom.

"S obzirom na navedeno, biće povećano prisustvo policijskih službenika na ulicama, koji će vršiti pojačane kontrole lica i vozila", navode u MUP-u.

"Za navijače sam pročitao, znam ali kažem onako, čisto, zamislite da sutra dođe u Banjaluku, 500 navijača jednog kluba, 500 navijača drugog kluba, i da se u prvi plan stavi to što su navijači, vi ste prvenstveno ljudi", može se čuti u videu snimljenom na Trgu.