Tito
A. Dimitrijević
Tito

A. Dimitrijević

Tito, Foto: A. Dimitrijević

Ju je istakla kako smatra da Kumrovec zbog svoje istorije ima veliki potencijal za kulturni turizam, a želja joj je u ovo malo zagorsko mesto privuče goste ne samo iz Kine, već i celog sveta.

PROČITAJ JOŠ:

Ju je obišla devastirani kompleks političke škole koji bi želela da pretvori u hotel.

- Treći put sam ovde i ovaj projekt mi je vrlo važan. Verujem da ovde možemo privući brojne turiste. Želim da podstaknem razvoj Kumrovca i već imam planove za to. Prošle godine potpisali smo memorandum o saradnji s Kumrovcem, a sada idemo dalje - rekla je Ju dodavši kako još ne zna koliko bi novca uložila u obnovu objekta čija prodajna cena sada iznosi 11,9 miliona kuna.

Kako pišu hrvatski mediji Ju nije zainteresovana samo za zgradu političke škole, već bi u njenom nastavku gradila još jedan isti takav objekat. Takođe, zanima je i kupovina spomen doma u Kumrovcu (njegova vrednost procijenjena je na 15 miliona kuna), Titove rezidencije, lokalnog fudbalskog stadiona, a volela bi da dobije i pristup geotermalnim izvorima. Sve to bilo bi pretvoreno u veliki turistički kompleks čije bi središte bio lik Josipa Broza Tita.

PREPORUČUJEMO:

- Neko može biti za ili protiv Tita, ali činjenica je da je on veliki brend te jedna od naših i svetskih najvećih političkih zvezda. Svake godine zbog njegovog nasleđa u Kumrovec dolazi oko 100.000 turista, među njima i nekoliko hiljada Kineza. Ovakva investicija preporodila bi ne samo ovaj kraj, već i čitavu okolinu u kojoj živi i do 50.000 ljudi - izjavio je Šplajt navodeći kako se nada da će nakon 25 godina čekanja projekt konačno biti realizovan. Za to, istaknuto je u Kumrovcu, postoji politička volja u Vladi pa se nadaju da ovoga puta neće biti prepreka.

Prođe li sve kako je zamišljeno, kineska kompanija postala bi vlasnik vrednih kumrovečkih zemljišta već ove godine, a u naredne dve do tri turistički kompleks posvećen Titu mogao bi biti otvoren. Osim u Kumrovcu, Ciang Ju zainteresirana je i za izgradnju hotela u obližnjim Krapinskim toplicama.