Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Foto: Printscreen

„Pozdravljamo hrabrost predsednika Srbije“ i „Vučić je apsolutni pobednik nakon Vašingtona“, samo su neke od reakcija nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u Beloj kući. Dok komšije iz regiona, ali i međunarodni faktori, pozdravljaju potez srpskog predsednika, kritike se mogu čuti samo u Srbiji, i to od strane opozicije.

Naime, američki Nacionalni savet za bezbednost saopštio je da pozdravlja hrabrost predsednika Srbije Aleksandra Vučića. NSC je na svom zvaničnom Tviter nalogu retvitovao reagovanje ministra odbrane Aleksandra Vulina na nedavnu objavu Marije Zaharove, portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova.

- Dobro rečeno: „Veličina čoveka ne meri se ni veličinom stolice na kojoj sedi ni veličinom sile u čije ime govori, već hrabrošću da na svakoj stolici brani svoj narod i prijatelje svog naroda“ - objavio je NSC citirajući Vulinove reči.

Da li ste zadovoljni rezultatom pregovora u Vašingtonu?

 

Pohvale za Vučića stižu i od komšija iz regiona, pa sarajevski „Dnevni avaz“ piše da je predsednik Vučić izašao kao apsolutni pobednik posle potpisivanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji sa Prištinom u Beloj kući.

- Beloj kući, celom Zapadu i regionu pokazao se kao odgovoran, konstruktivan i zreo lider spreman na kompromise, a domaćoj javnosti kao beskompromisan borac protiv međunarodnog priznanja Kosova - piše sarajevski dnevnik u analizi nakon potpisivanja vašingtonskog sporazuma.

Ističe se da su rizici i šteta koje je eventualno mogao pretrpeti svedeni na nulu, a prostor za njegov politički rast, nakon što je skinuo veliki teret, apsolutno je otvoren.

Narodni poslanik Dragan Šormaz ističe da od dana kada je Priština uvela takse na robu iz Srbije, uz podršku nekih iz EU, javno govori da sveobuhvatni sporazum sa Prištinom ne može biti postignut bez Amerike.

- Bez obzira na naš iskrivljen pogled na tu državu, njihov odnos prema Srbima je oduvek bio bolji nego što je to bio odnos mnogih naših komšija.

Predsednik Vučić je to maestralno iskoristio, bio je otvoren, poštovao domaćina i borio se za kompromis. Postigao je maksimum u ovom trenutku. Odmah je doživeo napade od nepostojeće opozicije, ali i od ruske države! Ponavljam Rusije, ne Zaharove. Što joj njeni poslodavci ne daju otkaz za tu „grešku“?

Pokazali su da su im sve aktivnosti u Srbiji okrenute sopstvenom interesu. Vučić je diplomatski i mirno odgovorio, ali za potpis u Vašingtonu je trebala i velika hrabrost. Podržavam predsednika Vučića i zahvalan sam mu za ovo što čini za Srbiju - kaže on za „Alo!“.

Marinković: Belu kuću vide samo na razglednici

Poslanik Vladimir Marinković je poručio da je sve ovo još jedan dokaz koliko je Vučić uspeo da unapredi odnose naše zemlje sa SAD, što je rezultiralo sporazumom koji definitivno ide u prilog našem ekonomskom razvoju i očuvanju suvereniteta.

- Iako je za stabilnost u regionu važno da sve strane na neki način budu zadovoljene, naša delegacija se vraća u Beograd sa konkretnim i opipljivim rezultatom i garancijama predsednika Trampa da u Srbiju dolaze najveći američki fond IDFC, Eksport import banka i „Milenijum čelendž korporacija“, što znači mnogo radnih mesta, novih investicija i boljeg života i standarda za naše građane. Što se tiče opozicije i kritika koje upućuju njeni predstavnici, reći ću da oni Belu kuću mogu da vide samo na razglednici ili možda turistički kada odu u šoping, pošto samo to i znaju da rade - kazao je on za „Alo!“.

Vilson: Deo istorije!

Dokumenti koje su Beograd i Priština potpisali u Beloj kući trebalo bi posmatrati kao deo šireg istorijskog procesa, ocenio je Dejmon Vilson, izvršni potpredsednik Atlantskog saveta. On je za Radio „Slobodna Evropa“ izneo stav da bi u nastavku procesa trebalo da postoji zajednička posvećenost SAD i EU za pružanje podrške, ali i ostvarivanje pritiska na dve strane da se postignuti sporazumi primene.

Pročitajte još:

Komentari (2)

keja

09.09.2020 08:18

Čak je dobio besplatno i olovku...

zivomir

09.09.2020 08:43

SRBIJO Vučića za doživotnog predsednika