plenković
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ/ bg

Ako danas najmanje jedan manjinski zastupnik potvrdi podršku Plenkoviću kao mandataru i ako Domovinski pokret vukovarskog gradonečelnika Ivana Penave potvrdi ulazak u postizbornu koaliciju sa HDZ-om, to će značiti da je dogovorena neupitna parlamentarna većina u hrvatskom saboru od najmanje 76 poslanika.

Podršku Plenkoviću juče je potvrdio predstavnik mađarske manjine Robert Jankovic. Lider SDS S-a Milorad Pupovac najavio je sastanak predstavnika manjinskih stranaka u Saboru, koji bi trebalo da bude održan tokom dana. Na tom sastanku bi, saznaje zagrebački Jutarnji list, trebalo da padne konačna odluka o tome hoće li vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta podržavati svih osam poslanika nacionalnih manjina ili će tri poslanika SDS S-a, ipak, ostati po strani.

Iz Penavinog Domovinskom pokreta su u izbornoj kampanji, naime, tvrdili da nakon izbora neće sarađivati sa HDZ-om, a ako budu deo nove vlasti za partnere ni pod razno ne žele SDS S i platformu Možemo!.

Nakon izbora Domovinski pokret, koji većinom čine bivši razočarani HDZ-ovci, među kojima je i Penava, predomislili su se što se tiče formiranja vlasti sa Plenkovićem, ali su ostali čvrstog stava da u vladi ne žele ni SDS S, ni Možemo!.

Član pregovaračkog tima Domovinskog pokreta Josip Dabo rekao je ranije da je odricanje Plenkovića od SDS S-bila prelomna tačka da uopšte sednicu za sto i razgovaraju o novoj vlasti, te da misli da je u petak to pitanje prevaziđeno. Plenković je rekao juče da HDZ već ima podršku 76 poslanika, koliko je najmanje potrebno za formiranje većine budući da Sabor ima 151 poslanika.

"Stvari se kreću u dobrom smeru. Poznato je da mi već sada imamo više od 76 zastupnika koji su spremni da se nas podrže. U ovim okolnostima formiraćemo većinu dovoljnu za formiranje vlade”, rekao je Plenković.

Na aprilskim parlamentarnim izborima, Plenkovićev HDZ je osvojio 61 mandat, pet manje u odnosu na izbore 2020. godine, a Domovinski pokret, treća po snazi politička opcija osvojila je 13 mandata, dva manje u odnosu na prošle izbore.

Očekuje se da će im se pridružiti Vesna Vučemilović, koja je mandat osvojila na listi Hrvatskih suverenista i predstavnik mađarske manjine Robert Jankovic. Inače, Vučemilovićeva je sestra osnivača Domovinskog pokreta, pevača Miroslava Škore, koji je visoku politiku napustio zbog nesporazuma u pokretu.

Druga politička snaga u Hrvatskoj ostaje SDP Peđe Grbina, koji je juče saopštio da odustaju od pregovora sa Domovinskim pokretom o formiranju antikorupcijske vlade.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading