Slika
screenshot
Slika

screenshot

Slika, Foto: screenshot

"Pridružite se Maji Piščević i Dejmonu Vilsonu, koji razgovaraju sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem o odnosima između SAD i Srbije, kao i o temama o unutrašnjoj i spoljnjoj politici Srbije.", stoji u opisu fotografije.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Maja Piščević (rođ. Lalević) (Beograd, 6. jul 1960) je srpska glumica, advokat i trenutni izvršni direktor u Institutu Istok-Zapad

Dejmon Vilson je američki je izvršni potpredsednik Atlantskog saveta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putem video linka razgovara sa predstavnicima Atlantskog saveta o situaciji u vezi sa pandemijom KOVID-19, kao i o regionalnim pitanjima i spoljnopolitičkim prioritetima zemlje.

Vučić je na početku istakao da je Srbija nabavila vakcine sa svih strana sveta i da je to pitanje zdravlja, a ne geopolitike.

Vučić kaže da je mir i stabilnost veoma važan u regionu.

Predsednik je takođe istakao da je Srbija pružila i ekonomsku pomoć građanima i privredi za vreme pandemije virusa korona.

Govoreći o pomoći regionu, Vučić je istakao da je Srbija pomogla državama u okruženju dostavljajući vakcine.

Džo Bajden

EPA/KEVIN DIETSCH

Džo Bajden, Foto: EPA/KEVIN DIETSCH

Vučić je podsetio na svoje sastanke sa Bajdenom i istakao da je bio iznenađen time koliko je Bajden bio upoznat sa situacijom na ovim prostorima.

- Predsednika (Donalda) Trampa sam sreo samo dva puta, a samo jednom sam imao priliku da pričam sa njim o politici. Znam predsednika Bajdena bolje od predsednika Trampa, ali ne mogu da kažem da očekujem bolje odnose između dve države. Kada god je Bajden bio u Beogradu, želeo je da nas sasluša. Nadam se da se toga seća. Biće političkih poteškoća za Srbiju - rekao je Vučić i podsetio da zna i Entonija Blinkena.

Predsednik je rekao da se nada da je američki interes da ima Srbiju za saveznika na Balkanu.

Govoreći o stanju demokratije i korupciji u Srbiji, Vučić kaže da je svestan da stanje nije savršeno.

- Moram da priznam i da prihvatim da postoje ozbiljni problemi sa kojima ćemo morati da se suočimo. Spremni smo da čujemo sve kritike - rekao je predsednik.

On je dodao da se nada da će Srbija u pogledu demokratije i ljudskih prava postići rezultate kao u ekonomiji i vakcinaciji, te istakao da nema razloga da tako i ne bude.

Kosovo i Metohija

Predsednik je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, rekao da obe strane moraju da ispune ono što je potpisano u Briselu.

- Od Beograda ne čujete nikakve ucene. Ne pretimo ratnom kompenzacijom i tužbama, ali to svaki dan čujemo od Prištine i nema reakcije SAD i EU - rekao je predsednik i istakao da je važno da se poveća poverenje između dve strane i da se ne sme stvarati neprijateljska atmosfera.

Srbija i Kosovo

Shutterstock/vladm

Srbija i Kosovo, Foto: Shutterstock/vladm

Predsednik je istakao da "ne mogu svi dobiti sve".

Vučić je rekao da je potrebno da Albanci pristanu na određeni kompromis.

Mali Šengen

Govoreći o "malom Šengenu", Vučić kaže da je zahvalan američkoj administraciji zbog toga što više podržavaju tu ideju od evropskih zemalja.

Predsednik je istakao da je to "velika politička ideja i budućnost regiona".

Takođe, Vučić je rekao da razume probleme premijera Albanije Edija Ramu zbog toga što Priština bez jasnog razloga odbija da učestvuje u pregovorima.

- Moramo da razumemo njihove strahove od srpske dominacije u regionu bolje nego što inače razumemo i moramo ih ubediti da to nije dobro samo za Srbiju, već je još bolje za njih - rekao je predsednik.

Edi Rama

EPA/JOHN THYS

Edi Rama, Foto: EPA/JOHN THYS

On je istakao da bi "mali Šengen" doneo dvostruko veći ekonomski rast zemljama koji prihvate da u njemu učestvuju.

Predsednik je istakao i da Srbija napreduje u pogledu ekologije.

Ćutanje na albansku retoriku

Predsednik je istako da niko od zvaničnika Srbije ne govori o Velikoj Srbiji, ali da albanski lideri svakog dana govore o tzv. "Velikoj Albaniji" i niko na to ne reaguje.

- Ljudima je dosta ratova ovde, zbog toga su napuštali Srbiju. Danas se visokoobrazovani ljudi vraćaju u Srbiju i sve inteligentne, mlade ljude koji su otišli želimo da vratimo u Srbiju - rekao je predsednik Srbije.

Komentari (5)

ElezM

22.04.2021 22:06

Očekujem da nastavimo da gradimo dobre i prijateljske odnose sa svima u regionu to je od ključnog i veoma važnog značja za dalji napredak i razvoj naše zemlje. Vučić je veoma dobar lider i od njega očekujem da nastavi ovako marljivo da radi i da postiže što bolje rezultate i uspehe za našu zemlju.

stevo

23.04.2021 08:28

@ElezM - Ocuvanje mira i stabilnosti je nesto na cemu svi treba da radimo,zarad bolje buducnosti i dobrobiti svih nas

Boban

22.04.2021 23:58

Srbija zeli dobre odnose sa Amerikom.

Slavko

23.04.2021 07:27

Ono za šta se Srbija uvek zalaže jeste mir i stabilnost u regionu.

Jelena

23.04.2021 08:13

Težimo da nastavimo dobru saradnju sa svim zemljama u regionu, zalažući se za mir i stabilnost.