Srpska ministarka s ponosom priznala: Istina je, praunuka sam slavnog narodnog heroja!

O njoj se gotovo sve zna, ali malo ko u Srbiji zna da je ona unuka slavnog narodnog heroja i partizana koji je poginuo u bici na Sutjesci, Save Kovačevića.

Irena Vujović, 8. mart
Irena Vujović, 8. mart, Foto: Opština Savski venac

Buduća ministarka za zaštitu životne sredine u Vladi Srbije Irena Vujović godinama je važila za ozbiljnog kandidata za ministarsku fotelju kada god su se sastavljale Vlade, ali joj je to mesto do sada uvek nekako promicalo. Sada će konačno, postati ministarka, ali malo ko zna da je ona potomak slavnog junaka i narodnog heroja Jugoslavije!

Irena Vujović kandidat je za mesto ministra ekologije, saopštila je mandatarka Ana Brnabić i time ispravila dosadašnju nepravdu, jer je Irena uvek u dosadašnjoj raspodeli karata ostajala bez ministarske funkcije, prenosi Objektiv

O Ireni se gotovo sve zna, ali malo ko u Srbiji zna da je ona unuka slavnog narodnog heroja i partizana koji je poginuo u bici na Sutjesci, Save Kovačevića.

Naime, pradeda Irena Vujović bio je rođeni brat Save Kovačevića, a njen pradeda Nikola bio je jedan od osnivača Kominterne.

Vujovićeva je ranije za medije potvrdila da je potomak slavnog heroja i istakla da je ponosna na to što potiče iz porodice koja je iznedrila brojne velikane i borce za slobodu.

Tačno je da potičem iz porodice koja je iznedrila doktore nauka, profesore i ratne heroje kao što je Sava Kovačević, rođeni brat mog pradede Nikole Kovačevića, jednog od osnivača Kominterne i prvog posleratnog ambasadora u Bugarskoj, predsednika Narodne skupštine Crne Gore – kaže Vujovićeva ne skrivajući bogatu istoriju svog porodičnog stabla.

Kako kaže, u njenoj porodici su se uvek cenili čast i poštenje, ali su se negovale i prave porodične vrednosti.

Sava Kovačević i veliki broj mojih predaka vodili su odlučujuću bitku na Sutjesci i dali svoje živote. Zahvaljujući tome, danas naše generacije žive u miru i slobodi. Ponosim se svojim poreklom, a znanje, hrabrost, čast i poštenje su vrednosti koje se u mojoj porodici neguju generacijama – s ponosom je otkrila Vujovićeva.

Podsetimo, Sava Kovačević bio je komandant 5. proleterske brigade i narodni heroj SFR Jugoslavije. U ranoj mladosti je pošao komunističko-revolucionarnim putem, član KPJ postao je 1925. Zbog komunističkih aktivnosti hapšen je više puta. Početak NOB dočekao je kao iskusan komunista i revolucionar.

Kada je 1942. formirana 5. proleterska brigada, Sava je postao komandant. U najtežem periodu 5. ofanzive stao je na čelo 3. udarne divizije, a poginuo je tokom bitke na Sutjesci 1943.

Povezane vesti

 • Korisnik: Coja
  28/10/2020 - 01:59
  I ja sam ozenjen praunukom Koste Vojinovica-Pecanca. Pa?
 • Korisnik: beba
  26/10/2020 - 15:11
  Neka joj je sa srecom...
 • Korisnik: smilie
  26/10/2020 - 14:30
  I sta sad? Ako potiče, ne znaci da će i ona biti dobra kao preci
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi