Kori Udovički
Dušan Milenković
Kori Udovički

Dušan Milenković

Kori Udovički, Foto: Dušan Milenković

"Ideja je da nisu građani tu radi države, a pogotovo ne da budu njeni kuriri, već je država tu radi građana, i u pitanju je jedno partnerstvo, da se bolje komunicira i radi", ukazala je ona.

Kako je naglasila, primena ZOUP u potpunosti će početi tek sledeće godine, ali donosi promenu načina rada.

Kao primer, ona je navela to što će uprava morati da objavljuje i čini vidljivim svako postupanje sa građanima, kako bi oni mogli da provere da li se prema njima postupilo kao prema drugima.

"Više ne mogu različiti organi da daju različta mišljenja o istim situacijama. To su velike promene, međutim od 8. juna stupa na snagu odredba koja kaže da ne sme uprava od građana da traži podatke koje već ima kod sebe u evidenciji", kazala je Udovički.

Prema njenim rečima, to ne znači da će se sva uverenja i sve što je potrebno za postupke ukinuti, jer mnoga uverenja i informacije o gađanima država nema.

Kako je objasnila, građani više neće morati da pored lične karte dokazuju prijavu prebivališta, izvod iz matične knjige rođenih, jer su to informacije koje su već u ličnoj karti.

"Recimo, za roditeljski dodatak neće više biti potrebno ništa osim lične karte i same popune obrasca, ali je kod dečijeg dodatka situacija malo složenija, jer treba dokazivati da ste zaposleni, koliko zarađujete i slično", objasnila je Udovički.

Od 8. juna. ukazala je, treba očekivati i zahtevati od uprave da je počela drugačije da postupa, promena je velika i neće svi biti spremni za sve slučajeve, ali se očekuje da sve lokalne samouprave počnu da smanjuju zahteve za "FT1P", koji treba da nestane.

Udovički je rekla i da se očekuje smanjenje administracije, način rada, ali i razmišljanja.

Ona je danas u Zrenjaninu razogavarala sa predstavnicima lokalnih samouprava Srednjobanatskog upravnog okruga o stupanju na snagu obaveze organa javne uprave da razmenjuju podatke iz službenih evidencija.

Tom prilikom moglo se čuti da će novi ZOUP doneti ne samo pojednostavljanje procedure, već i uštede, a kao primer navedeno je da će troškovi prijave ličnog imena deteta od 8. juna koštati oko 600 dinara, umesto dosadašnjih 3.402 dinara.

 

Komentari (4)

seljak

27.05.2016 17:08

Oprostite gospodjo, otkad ste ministar povratnik samo narodu pustate patke. Od vasih reformi nam "toliko dobro ide da me je sramota". Svako dobro, prijatan vikend.

penzioner

27.05.2016 18:32

Voleo bih da drzava bude majka gradjanima, ne maceha. Kad drzava trazi da se nesto njoj da ili oduzi {porez, itd}, to je rok osam dana. Kad ta drzava treba da vrati svojim gradjanima to je osamdeset dana. Drzavni organi donose odluke koji oni sami ne postuju.

Kaja

27.05.2016 18:50

E baš da vidimo i to čudo! Samo da ne bude kao u zdravstvu: "Tako je na papiru a u praksi je drugo" (to mi je rekla doktorka kad sam tražila potvrdu da analize moram uraditi privatno jer DZ to ne radi, ali imam zakonsko pravo da ih naplatim u RFZO). Imamo dobre zakone, samo što se ne sprovode i nikoga nije briga.

bosa

29.05.2016 22:52

šta je dosad urađeno?, ništa kad upravni sud radi i donosi presude u korist državnih institucija i na kraju shvatite da je to borba sa vetrenjačama.tako da građanin može samo da se narvira, džabe i kad je zakon na vašoj strani pogotovo kad se radi o diskriminaciji.dotična samo lepo priča.