Patrijarh Pavle
Foto: Alo/Printcsreen

Matija Bećković je rekao da niko nikad nije govorio tiše, a da se dalje čuo. Snežana Milković, unuka patrijarha Pavla, napisala je knjigu o svom dedi Gojku, poznatom kao deda Popa, i u gostovanju na "Beogradskoj hronici" na RTS-u podelila uspomene i anegdote iz svog detinjstva i njihovog odnosa.

Snežana je objasnila da ga zove deda Popa zbog njegove verske uloge, ali da je pre svega bio njen deda. Oduvek je bio prisutan u njenom životu i često je odlazila kod njega kad god je imala neku dilemu ili želela savet.

Iako je bio patrijarh, odnos među njima bio je intiman i blizak, bez osećaja nelagode.

patrijarh pavle

Foto: Printscreen/instagram

 

Snežana je istakla koliko je njen deda bio jednostavan, pristupačan i kako se nije smatrao posebnim, uprkos svojoj visokoj funkciji. Podsetila se razgovora o tome da napiše knjigu o njemu, gde ju je patrijarh Pavle upozorio da piše, ali da ne veliča patrijarha.

Dok je pisala knjigu, shvatila je da su deda Pavle i patrijarh Pavle jedno – jedno neraskidivo jedinstvo koje se zasniva na jevanđeoskim principima i dubokoj veri.

Snežana je ispričala i anegdotu kada je zajedno s dedom otišla u bolnicu da poseti svoju majku. Došli su nekoliko minuta pre vremena, ali portir im nije dozvolio da uđu.

Iako je s njima bio i upravnik Patrijaršije, koji je pokušao da isposluje ulaz, patrijarh Pavle ih je zaustavio, rekavši: "Kako ćemo poštovati krupne stvari ako sitne ne poštujemo." Ova priča odražava njegovo poštovanje pravila i principe koje je sledio do kraja.

U celokupnom razgovoru, Snežana je oslikala patrijarha Pavla kao osobu dubokih uverenja, koja je živela u skladu s vrednostima koje je propovedala.

Njegova skromnost, pristupačnost i doslednost ostavili su trajni utisak na one koji su ga poznavali, kao i na širu javnost koja ga je poštovala zbog njegove autentičnosti i iskrenosti.

(rts.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading