Aleksandar Vučić Brisel
Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić Brisel

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić Brisel, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Delegacija Beograda danas putuje u Brisel gde će u naredna dva dana voditi razgovore sa predstavnicima Evropske unije i privremenih prištinskih institucija na sastanku na tehničkom nivou o dijalogu, koji je zakazan za četvrtak.

Kako je direktor Kancelarije za KiM, inače i jedan od članova delegacije Beograda, rekao na agendi neće biti pitanje međusobnog priznanja kako se insinuira u Prištini, već ekonomska saradnja, pitanje nestalih i raseljenih i obaveze koje je prištinska strana preuzela Briselski sporazumom. Pregovori su nastavak dijaloga koji je prošle nedelje ponovo pokrenut posle 20 meseci zastoja, kada su se, takođe u Briselu, sa predstavnicima EU susreli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija Avdulah Hoti.


Pored Đurića, koji predvodi delegaciju, u Brisel će Beograd predstavljati i republički komesar za migrante Vladimir Cucić i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Delegaciju pregovarača iz Prištine će predstavljati zamenik premijera tzv. Kosova Dritom Seljmanaj i šef prištinske delegacije u radnoj grupi za pitanje nestalih Ibrahim Makoli.

Komentarišući takve navode, Ðurić je kazao da ne treba potceniti prištinsku delegaciju i da je reč o čoveku sa ogromnim političkim iskustvom.

Dodao je da je Hiseni bio saveznik Ibrahima Rugove 1989. godine i jedan od vođa separastičkog pokreta za otcepljenja Kosova, kao i da je bio ministar spoljnih poslova neposredno pred proglašenje kosovske nezavisnosti.

- Takođe, razgovaraće se i o stvaranju preduslova za povratak proteranih i raseljenih sa KiM - rekao je Đurić i dodao da će delegacija iz Beograda postaviti pitanje šta je Priština uradila za 20 godina da se za više od 40.000 proteranih ljudi omogući povratak i da budu obeštećeni.

Kao jedna od tema biće i Zajednica srpskih opština i pitanje poštovanja obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma.