Dejvid Filips
prinstcreen
Dejvid Filips

prinstcreen

Dejvid Filips , Foto: prinstcreen

Direktor Instituta za ljudska prava njujorškog Kolumbija univerziteta Dejvid Filips izjavio je da, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, postavljanje određenog roka može primorati strane da donose teške odluke koje su im potrebne kako bi se postigao dogovor.

"Evropska unija, kao posrednica, trebalo bi da postavi rok za okončanje dijaloga, jer proces ne bi trebalo da traje unedogled. Mislim da je 12 meseci razuman period", rekao je za Glas Amerike Filips, nekada viši savetnik Sekretarijata UN i američkog Stejt departmenta, prenosi Tanjug. 

On smatra da bi okončanje pregovora trebalo da podrazumeva, kako je rekao, uzajamno priznanje Srbije i Kosova, kao, kako Filips ističe, "suverene i nezavisne države u postojećim granicama".

Filips je ocenio da je potrebno da SAD izađu na scenu i upotrebe svoj uticaj u ohrabrivanju strana u razgovoru da postignu kompromis.

Filips smatra da nije najjasnije želi li Srbija zaista da bude deo Evropske unije.

"Važno je da predsednik Aleksandar Vučić jasno i nedvosmisleno saopšti da je Srbija posvećena članstvu u EU. Biće potrebno da izabere između evroatlantskih integracija i romanse koju održava sa Rusijom i Kinom", kaže Filips.

On smatra da, ako je Vučih ozbiljan u vezi sa integrisanjem sa zapadnim zemljama - onda posrednik u dijalogu ima uticaj u procesu.

Kada je reč o tome šta Priština treba da uradi, Filips smatra da Priština treba da primeni sporazume postignute u dijalogu, prvenstveno sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO).

On, međutim, smatra da ZSO treba da bude bez izvršnih ovlašćenja, u skladu sa odredbama ustava tzv. Kosova, i principima koje je utvrdio Marti Ahtisari.

Istovremeno, Filips ocenjuje da bi Srbija trebalo da poboljša stepen poštovanja manjinskih prava, pogotovo albanske manjine.

Filips je, takođe, ocenio da je predlog o razmeni teritorija bio gubljenje vremena.

pročitajte još

Komentari (8)

Milibrot

22.07.2020 11:50

U tom slučaju, mogla bi onda SAD da da po jedan deo teritorije Meksikancima, Portorikancima, Kubancima, Kolumbijcima,zatim malo veći deo Italijanima, Nemcima, Ircima, Kinezima, i Čikago nama Srbima,čisto da se ispoštuju manjinska prava. Šta fali, šta je to za vas?

arsa

22.07.2020 12:39

Белосветски хоштаплери.СЗО без извршних овлашћења је исто и што не поштовање Бриселског споразума.Инсистира се на неком уставу не признате ''државе'' а Устав Србије се баца под ноге.Колико год Србија била мала, не може се на тај начин разговарати са њом.Србија коначно треба да прогласи ништавним Бриселски споразум јер годинама запад не спроводи исти.И коначно Србија треба да прогласи окупацију територије Косова и Метохије од стране НАТО-а и окрене се у потпуности Русији и Кини.

lulu

22.07.2020 13:17

Ako bude narod odlucivao izmedje EU i Kine i Rusije narod ce izabrati ovo drugo.

Republika Srpska

22.07.2020 13:22

gospodine nemojte da pricate o ovoj temi jer je ocigledno da nemate pojma o situaciji srpske i albanske strane. bolje bi bilo da se malo vise pobrinete o svojoj zemlji,jer kakva je situacija tamo nedaj boze da vi budete primer i uzor drugim kontinentima i zemljama.

Dejan

22.07.2020 13:34

Filip moze u istoriju,sto se tice ustava Srpski je mnogo stariji i erodavniji za primenu,adio .

Bane

22.07.2020 14:08

Srbija je medjunarodno priznata država. Zašto bi je priznavala sopstvena pokrajina? Evroatlantske integracije? Za nacističku eu neka budala još i može da se nadje, a atlantske gluposti - ne može se naći ni budala.

Ranko

22.07.2020 14:09

Treba znati nemusti jezik pa magarcu odgovoriti

zagor

22.07.2020 15:03

Sta ti jadnice maloumni znas o ovome? Pa da ti pokazu mapu ti ne bi znao da pokažeš gde je Balkan, uopšte!!! Bolje se vi usredsredite na vasu prokletu zemlju!